ПОКРЕТ ЗА ПЉЕВЉА: ЦАРЕВО НОВО ОДИЈЕЛО

    5 godina pre 484 pregleda Izvor: PV Informer

И би седамнаести октобар. И би сједница владе Црне Горе, замислите, у Пљевљима. Мора се признати, са укусом и стилом је влада Душка Марковића одлучила да обиљежи Међународни дан борбе против сиромаштва. Уосталом, није се могла ни наћи, за ову свечану прилику погоднија општина од наше, затроване, опустошене, осиромашене и  расељене. Није ред, просто, да се овакав празник слави у Подгорици или,  рецимо у Будви.

У једанаест сати, када обично у Пљевљима излази сунце, у изложбеном простору чувеног Дома културе, започела је необична изложба. Излагали су премијер и министри, све до ручка. Редом. Маљевац, јаловиште Шупља Стијена, топлификација града, еколошка реконструкција ТЕ, пут до Метаљке, Вруље, чак и нова болница. Све заједно, веле, стотину милиона евра! Неупућени би рекли ситница. Прије дестак година су нам обећали и читаву милијарду, мада је ми још нисмо видјели. А можда је она ту негдје. Овај пут, на изложби нису представљани цементара, пруга, аеродром, пут за Бобово и слична умјетничка дјела из  ранијег опуса ДПС школе подгоричких мајстора.

Све у свему, ова маскарда од Марковићевих излагања, неодољиво подсјећа на народну бајку.  Пљевљаци би и овај пут требали, као онај преварени цар,  да се срећни  и поносни, „огрну“  са тих нових сто милиона, да их прославе уз шампањац и захвале влади на мудрости и дарежљивости. Има ли неко од нас да се одважи и „кројачу варалици“  коначно узвикне – цар је го! Неспремно и неопрезно је то недавно покушао претходни предсједник општине, али није довршио реченицу. Чим је поменуо Цара, прекинут  је. Оставком из личних разлога.

Као што никада није било ни оне милијарде, неће ни ових сто милиона. А иако их буде, шта и ко ће од њих видјети „селамета“? Ђукановићи, Брковићи, Роћени… И ко још? То што због европских директива, коначно мора да се уложи 54 милиона евра у еколошку реконструкцију дотрајалог блока Термоелектране Пљевља, продају нам као осмо свјетско чудо, док се за посао вијека већ припрема  Ђукановић млађи. А Пљевљанкама и Пљевљацима, који остају да овдје уживају у „благостању“ власти  ДПС-а, као једина перспектива, већ се нуде репрезентативна здања новог Старачког дома, нове болнице, а можда буде  и нешто више.

Крајње је вријеме, уважене суграђанке и суграђани,  да престанемо да вјерујемо у бајке. Ма од кога долазиле, коштале су нас и превише. Не треба бити политички аналитичар да би се прозрела задња намјера господина Марковића и његове недавне параде скупих лимузина и одијела у Пљевљима. Нит` је то био снијег, нит`лабудови. Него избори, догодине!       

ПОКРЕТ ЗА ПЉЕВЉА