Пљеваљски одбор за одбрану светиња: Црква пројавила демократију, режим фашизам

    4 godine pre 2252 pregleda Izvor: PV Informer

Драга браћо и сестре, господо пљеваљска и народе Црне Горе,

из дана у дан, свједочимо недемократским, антицивилизацијским и посве (нео)фашистичким пројавама које режим у разним облицима испаљује ка голоруком народу, који је у незапамћеном миру и тишини одлучио да на најдемократскији могући начин брани оно што му је најпрече. Као што смо много пута истакли, бранећи светиње и Цркву, народ је устао у одбрану Црне Горе, коју тлаче, приватизују и распродају нафатирани трговци сопственим идентитетом. Постало је више него очевидно да режим не брани државу, већ сопствене џепове, рачуне, па и животе, знајући у каквом су врзином колу, те да би их њихови „партнери“ први збрисали са лица земље. Предјседник владајуће партије, не само да није пријатељ Црне Горе, већ је спреман да је жртвује, зарад личне добити. Нијесмо ми више луди, као што смо годинама били, да би нам продавао „рог за свијећу“. Заиграо се господин предсједник, па не само да је показао да није предсједник свих грађана, већ је почео да шаље поруке да већина становништва Црне Горе треба да је напусти уколико не жели да вјерује у његове имагинације и халуцинације. Ми нијесмо против државе, ми смо против безакоња и антицрногорског „Закона топуза“.

Осим вербалних бравура и интелектуалног подбацивања које ових дана видимо у гебеловском ангажману РТЦГ, те пријетњи које вођа режима сипа из рукава приликом састанака мјесних одбора ДПСа, почела су и застрашивања на терену. Провидан тајминг копања ровова, мобилизације покушаја оклопних возила, ангажовање сумњивих полицијских снага… Невјероватно неписмено саопштење Управе полиције са веома инфантилним разлозима повлачења људства, још један је од апсурдних корака који се врше под политичким притиском режима, а са жељом да се застрашивањем смањи број људи у литијама. О томе свједочи чињеница да су се многе ствари из њихове надлежности догодиле управо ван времена и дана литија, а да на њих нијесу уопште или макар адекватно реаговали. Са друге стране, уколико имају сазнања да у литијама бивају особе под оружјем, зашто никада на то нијесу реаговали, нити такву информацију доставили представницима Цркве?! Вјероватно зато што је ријеч о „полицајцима у цивилу“. Управо из тога разлога, једини одговорни у случају евентуалних подметнутих инцидената биће искључиво господа Веселин Вељовић и Мило Ђукановић, као идеолози новонастале ситуације. У складу са тим, позивамо господина Драгана Славуља да у Пљевљима ради у складу са народним интересима, а не по директивама које обесмишљавају сврху постојања и рада полицијских снага.

Благочестиви народ позивамо да се на литијама окупља у још већем броју, како бисмо показали да нас не организују и не воде никакве прозиване адресе, већ искључиво Дух Свети. Нема разлога за бригу о безбједности, јер смо сви под заштитом светиња и Цркве, сопственог разума и доброте – за разлику од оних који су изопштени и проклети. Чуваћемо једни друге, нећемо насиједати на провокације и водићемо рачуна да препознамо провокаторе и адекватно документујемо њихове нечасне радње. На тај начин, као и до сада, бранићемо наше светиње, Цркву и државу. Могуће је да је и полиција схватила да нема потребе да обезбјеђују наше литије јер смо већ више од мјесец дана мирни и достојанствени, без иједног инцидента – али то нијесу умјели или смјели јавно да кажу. Збуњени су, као и сујевјерни предсједник.

У каквој параноји и паници је режим, свједоче и дисонантна саопштења из њихових редова у којима никако не могу да се сагласе какав им је став по питању литија. Имали смо прилику да прочитамо ријечи нашег суграђанина хаџи Влада Милинковића, како припадници ДПСа могу без проблема учествовати у литијама. Његову изјаву синоћ је демантовао његов шеф, господин Ђукановић, док је посланица Лаличић остала још збуњенија. Уколико хаџија Милинковић стоји иза својих ријечи, позивамо га (као што смо то урадили и у недјељу вече) да се придружи својим суграђанима и да учествује на сљедећој литији за одбрану светиња, умјесто да пријети својим суграђанима, те да смишља начине како ће кога уцијенити или му подметнути ногу. Са друге стране, уколико чланови ОО ДПС Пљевља, а који су православне вјере, наставе да раде против своје Цркве и народа, као Пљеваљски одбор за одбрану светиња бићемо приморани да предложимо Епископском савјету СПЦ у Црној Гори да и њих изопште из Цркве, те евентуално да их предају вјечном проклетству по црквеном обреду анатеме. И без званичног изопштења, својим поступцима многи навлаче проклетство на себе и своје породице, не размишљајући о будућности. Већ се чују посљедице над онима који су се ругали Божијим светињама или радили на ђавољем науму о њиховом отимању, а многи чују и гласове предака који их опомињу. Свако чини свој избор и има прилику да одабере царство коме ће се приклонити.

Зато, драга господо пљеваљска, сложно, достојанствено и мирно наставимо да бранимо наше светиње, загрљени у братској и комшијској љубави са свима, показујући да су Пљевља једна и јединствена. Да су Пљевља град свих нас, град чија је душа опет оживјела. Свако чува свој образ, а заједно бранимо Цркву и државу.

Пљеваљски одбор за одбрану светиња