Пљеваљски одбор за одбрану светиња – Што га брани кад га не одбрани?!

    4 godine pre 1700 pregleda Izvor: PV Informer

Oтворено писмо Министру одбране у Влади Црне Горе г. Предрагу Бошковићу

Поштовани господине Бошковићу,

уколико бисте за почетак жељели да Вас као Вашег колегу (тренутног амбасадора у Ватикану) ословљавамо са „министре“, знајте да смо донекле збуњени, јер нијесмо сигурни ког ресора сте министар. Ова недоумица долази прије свега из чињенице да сте током релативно кратког временског периода, као дипломирани економиста, промијенили неколико министарских фотеља, уз остале функције које периодично обнашате. Наравно, ако узмемо у обзир Ваше политичко и национално прелеташтво (а сачуване су приступнице!), као и турбо мијењање идентитета, не чуди нас пракса коју сте наставили и у државном апарату.

Као Пљевљаци, били смо веома разочарани и просто зачуђени Вашим ријечима које сте исказали у Јутарњем програму Радио-телевизије Црне Горе, а које обилују полуистинама, неистинама, недобронамјерношћу и што је најтрагичније, одсуством осјећаја и бриге за сопствени народ. Као дио однарођеног режима, зарад сопствене користи, умјесто да браните правду, истину и већину црногорског народа, Ви као министар одбране тврдо браните искључиво Вашу фотељу и позицију. Вјероватно смо због тога у Пљевљима и имали прилику да чујемо како сте Ви прави човјек за ту позицију – јер се не браните од функција, без обзира на (не)компетентност. Једини потребни услов је, очевидно, слијепа послушност и извршавање задатака.

Ових дана путевима и стазама Црне Горе сливају се благодатне ријеке благочестивог народа коме сте и Ви, као члан актуелног сазива Владе Црне Горе, дирнули у оно најсветије и најчистије – у вјеру, достојанство, историју и традицију. Овај поштени и до ивице егзистенције доведени (политиком режима коме припадате) народ данашње Црне Горе, здушно је устао у одбрану светиња, које већ вијековима свијетле као водиље нашем бићу. Без икаквог претјеривања, господине Бошковићу, можемо рећи да су управо ове ријеке људи преузеле функцију и улогу црногорског министра одбране, бранећи праву, истинску и вјековну Црну Гору. Народ је схватио да не испуњавате дужности за које Вас плаћамо, те је одлучио сам да брани оно што је његово и што му већ стотинама година припада. Због тога је срамно да нас оптужујете да негирамо нашу државу и да „ратујемо“ против црногорског идентитета. Још је срамније да нам Ви говорите о идентитету (а сами најбоље знате и због чега). Управо сте Ви напали исконску Црну Гору, покушавајући да је потлачите и претворите у режимску прћију, и ми као народ је бранимо од Вас и Вама сличних. Продајући рог за свијећу, мислили сте да се вијекови историје записани не само у камену, на фрескама и папиру, већ у свакој људској души могу избрисати током неколико деценија менталне тираније над овим благочестивим народом. Никада не заборавите да је глас народа глас Божији, као што ни Црногорци не заборављају ко је гробар, а ко васкрситељ Црне Горе.

Поред поменутог безумља, имали смо прилику да свједочимо и незамапћено апсурдним и бесмисленим саопштењима Владе Црне Горе (чији сте члан), у којима се позивате на Свето Писмо и богословска општа мјеста, покушавајући да „научите“ вјернике ономе што ми веома добро знамо. Одједном, Влада секуларне државе постала је „богословски експертски тим“. Да иронија буде већа, Влада чији су чланови православне вјероисповијести (без изузетка) изопштени из Цркве и као такви немају право ни на крштење, ни на вјенчање, ни на опијело, нити било коју Свету Тајну – а најмање право да богословљу поучавају друге. Ми се сваки дан и сваку ноћ молимо за власти, како локалне, тако и државне – да вас Господ просвијетли, приведе разуму и Љубави, да се отријезните и чујете народ који вам је повјерен.

Претпоставили смо да сте, конкретно Ви као изопштени члан Владе, себи дали то ексклузивно право као носилац највишег одликовања Српске Православне Цркве – ордена Светог Саве II степена. Иако се у народу говори да се сада изјашњавате као а(нти)теиста, па чак и да наглашавате да нијесте крштени – то Вам није представљало препреку, нити сте се бранили да примите ово одличје готово деценију уназад. Чуди нас да сте, упркос очевидној неспособности да се браните, изабрани на мјесто министра одбране. Часно би било да, уколико сте већ одлучили да задржите орден, у тишини погледате у очи Сави Немањићу и покушате да схватите какав антинародни, антицрногорски, антиуставни и антицрквени закон сте предложили, а Ваше режимске колеге изгласале.

Надамо се да ће режим убудуће „истурати“ мање компромитоване особе, те да ће се оглашавати неко са интегритетом и дигнитетом, или неко кога се, у крајњој линији, његов родни град не стиди, добро знајући његов животни пут. Но, вјероватно би такви сами себи зауздали језик, јер не би смогли снаге да клевећу сопствени народ и сопствену Цркву.

Пљеваљски одбор за одбрану светиња