ПЉЕВЉАЦИ И ВЕЧЕРАС У ЛИТИЈИ

    4 godine pre 1860 pregleda Izvor: PV Informer

Пљеваљски одбор за одбрану светиња посебно радује огромна подршка пљеваљских средњошколаца и студената који су стали у редове за одбрану својих светиња. Народ је давно изрекао пословицу: „На младима свијет остаје!“ Ова древна мудрост нам најочитије указује на чињеницу да наша Света Српска православна црква има будућност на овим просторима, диљем Српства и на сваком мјесту гдје које српско срце куца.

У име православног народа пљеваљског краја Одбор за заштиту светиња из Пљеваља изражава своју благодарност Епископском савјету Црне Горе на сасвим оправданом и до краја утемељеној одлуци да из Цркве изопшти и проклетству преда посланике и чланове Владе који су гласали за закон којим се покушава озваничити отимачина сакралних објеката и цјелокупне имовине Српске православне цркве са територије Црне Горе. Нажалост, међу онима који су изопштени из Цркве и предати проклетству су и наши суграђани: посланици Филип Вуковић и Данијел Живковић, као и министар одбране Предраг Бошковић. Одбор искрено жали што се поменута тројица нису уздигла изнад партијског једноумља и што су својим чињењем навукли проклетство на себе, на своје домове и на своје потомство.

Одбор своме народу посебно указује на злонамјерне и удбашке гласине како ће Литије и протести широм Црне Горе убрзо престати и да ће народ одустати од својих захтјева. Посебно дајемо на знање нашем благородном народу да протести неће престати све док Скупштина Црне Горе не стави ван снаге срамни и дискриминаторски закон. Такође, драга браћо и сестре, припадници тајних служби по нашем граду шире лажне приче како нас је синоћ на Литији било највише (А било нас је близу шест хиљада!!!) и да ће нас сваке следеће ноћи бити све мање. Све су то, драга браћо и сестре, најобичније лажи. Вечерас ће нас бити много више, јер наши студенти стижу са свих страна, а од данас су проходни путеви до свих пљеваљских села па ће нам се вечерас придружити и наши поштени сељани.

Драга браћо и сестре, свих ових дана и ноћи показали сте да сте поносан и достојанствен народ и да је ваша љубав према Мајци Цркви несебична и неизмјерна, па Вас стога позивамо да и вечерас дођете на Молебан у Цркву Свете Петке у 18 сати и Литију која ће проћи улицама нашег града. Нека нас сваку ноћ буде све више! Нека наша слога, хришћанска љубав и вјерност Српској цркви покида сатанске ланце у које нас покушавају оковати они који су кренули у отворени рат против Цркве Христове!

За све нас Пљевљаке и даље важи позив нашег патријарха Варнаве Росића:

„НА ОКУП, СРПСКИ НАРОДЕ!
НА ОКУП, НЕ ПРОТИВ НАШЕ БРАЋЕ ДРУГЕ ВЈЕРЕ ИЛИ ДРУГЕ НАРОДНОСТИ, НЕГО ПРОТИВ
БЕЗУМЉА И КОРУПЦИЈЕ!
НА ОКУП, СРПСКИ НАРОДЕ, У ИМЕ ЧАСТИ И ОБРАЗА!
НА ОКУП, СРПСКИ НАРОДЕ, У ИМЕ БОГА И СВЕТОГА САВЕ!
НА ОКУП, СРПСКИ НАРОДЕ, У ИМЕ ИСТОРИЈЕ ТВОЈЕ И ЛЕГИОНА МУЧЕНИКА ТВОЈИХ!
НА ОКУП, СРПСКИ НАРОДЕ, РАДИ ДЈЕЦЕ ТВОЈЕ И БУДУЋНОСТИ ТВОЈЕ!“
ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!

ПЉЕВАЉСКИ ОДБОР ЗА ОДБРАНУ СВЕТИЊА