САОПШТЕЊЕ Вијећa народних скупштина

    3 godine pre 450 pregleda Izvor: PV Informer

Српско народно вијеће (Вијеће народних скупштина), на сједници одржаној на Лучиндан 2020. године, којој су присуствовали представници народних скупштина Црне Горе, пружило је одлучну подршку Митрополији црногорско-приморској и епархијама Српске православне цркве у одбрани светиња, имовине и свештенства, као и администратору Митрополије епископу будимљанско-никшићком господину Јоаникију, у обављању нове одговорне дужности, коју му је повјерио Свети архијерејски синод.

Сједница је почела минутом ћутања поводом упокојења Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског и егзарха свештенога трона пећког господина Амфилохија, а са скупа је упућен позив да дани до сахране Његовог Високопреосвештенства буду дани жалости за све православне вјернике.

На састанку је закључено да су Српска православна црква и њено свештенство у бурним временима доживљавали велика искушења, али су упркос свему успјели да се супротстве и остану постојани у борби за вјеру, слободу и законе Божје. Та снага допринијела је да се и православни народ у Црној Гори одржи у борби за очување вјере, слободе и идентитета.

Представници народних скупштина, наглашавајући да се не стављају на страну нити једне политичке опције, позвали су на чување аманета митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија и исказали подршку формирању нове Владе Црне Горе, која треба да допринесе побољшању статуса српског народа, чији је положај до сада био непримјерен и несразмјеран неговом процентуалном учешћу у укупном броју становништва у Црној Гори. 

Народне скупштине српског народа у Црној Гори, поштујући слободарску црногорску традицију, као нестраначка и невладина удружења, на принципима праведности и очувања јединства православног народа у Црној Гори, а поштујући законе равноправности грађана, инсистирају на равномјерној заступљености српског народа у државним институцијама, што би допринијело заустављању његове све израженије асимилације.

На сједници је такође заузет и став да се Попис становништва, планиран за наредну, 2021. годину, треба одржати, како би се на њему грађани слободно изјаснити о националној, језичкој и вјерској припадности.

Представници Вијећа народних скупштина са сједнице су упутили позив мандатару за састав нове Владе Црне Горе, као и политичким представнцима који чине нову већину у Скупшптини, да што прије формирају извршну власт и доследно раде на уређењу бирачких спискова и законској обавезности пописа становништва, како би се избјегле све неправилности у изборним и пописним процесима.   

Са састанка је, такође, упућен и позив да се што прије зауставе неаргументовани и непринципијелни напади на Републику Србију и њене институције, јер се таквим ставовима непотребно компликују односи између двије државе и изазивају несагледиве последице по јединство српског народа.

У Подгорици, на Лучиндан 2020. године

У име Народних скупштина српског народа у Црној Гори

  1. Бањана
  2. Бјелопавлића
  3. Братоножића
  4. Васојевића
  5. Вранеша
  6. Голије
  7. Грахова – Старе Херцеговине
  8. Дробњака
  9. Думиторско-пљеваљског краја
  10. Жупе никшићке
  11. Зете
  12. Куча
  13. Љешанске нахије
  14. Мораче
  15. Озринића
  16. Пиве
  17. Пипера
  18. Ријечке нахије
  19. Роваца
  20. Ускока
  21. Црмнице

ПРЕДСЈЕДНИК

Др Момчило Вуксановић