Саопштење за јавност поводом Иницијативе грађана Скупштини Општине Пљевља

    4 godine pre 1169 pregleda Izvor: PV Informer

Поштовани суграђани Пљевљаци,

даме и господо одборници, представници локалних електронских и штампаних медија,

велико нам је задовољство што данас имамо прилику да Вам се обратимо као носиоци иницијативе грађана Пљеваља упућене 3. Јануара 2020. године Скупштини Општине Пљевља поводом антиуставног и антицивилизацијског Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, а коју је потписало 350 пунољетних грађана Пљеваља, који ни на који начин нијесу уско политички ангажовани.

 Иако повод за ово обраћање ни најмање није позитиван, задовољство изазива чињеница да се у нашем граду напокон и на институционалан начин показало ко злоупотребљава повјерење грађана и покушава да спроведе искључиво партијске директиве, радећи насупрот свим начелима демократије. Као носиоци поменуте Иницијативе, досљедно смо испоштовали све инстанце и процедуре прописане Уставом Црне Горе, Законом о локалној самоуправи, Статутом Општине Пљевља и Пословником о раду СО Пљевља; те на максимално демократски и грађански начин настојали да путем за то способних институција искажемо незадовољство грађана по питању недемократски припреманог и усвојеног Закона, као и незадовољство стањем у које су нас потврђивањем овог Закона увели актуелни вршиоци власти у нашој држави Црној Гори. Надали смо се да ће брига за народ и државу код појединаца превазићи политикантство, те да ће као народни депутати учествовати у расправи и одлучивању по тачкама наше Иницијативе. Присуство сједници и учествовање у расправи било би само демократски чин, па и када скуштинска већина не би подржала нашу Иницијативу – што би било њено право, које нико не може оспорити. Управо супротно, простим бојкотовањем демократског начина рјешавања проблема који су сами изазвали, само су укинули демократију у сопственим редовима, не поштујући прописе које су сами усвојили, а још мање грађане који траже своја права.

Након недемократског и неутемељеног одбијања господина Драгише Сокића да сазове сједницу коју су захтијевали грађани Пљеваља, услиједило је замешатељство његових 17 колега одборника у локалном парламенту, који су одлучили да бојкотују сопствене суграђане који нијесу уско политички ангажовани. Поред одлуке да не учествују у раду парламента, имали смо прилике да прочитамо и њихова полуанонимна, полуписмена и немушта саопштења, којима су покушали да грађанску причу преведу на њима добро познати терен политикантства и махинација. Инструисано, лоше координисано и дисонантно дјеловање у поменутим редовима резултирало је и невиђеним притиском на секретара СО Пљевља, госпођу Емину Брковић, која је евидентно била ометана и бројним телефонским позивима током рада претходне двије сједнице, те принуђена да прави избор између права и политикантства. Нажалост, упркос њеној ревности и труду, за шта смо јој као суграђани веома захвални, госпођа Брковић је била принуђена да волшебно осмисли правничке разлоге, који ће послужити као полуга и лоше утемељење на основу кога предвиђена сједница данас није сазвана.

Нама као носиоцима ове иницијативе преостаје да захвалимо нашим суграђанима, дамама и господи одборницима који су нас, упркос бројним опструкцијама, подржали без обзира на то којој политичкој партији припадају (јер, понављамо, иницијативу нијесу поднијеле политичке партије, већ аполитични грађани), секретару СО Пљевља госпођи Брковић којој није било лако под притисцима које је трпјела од својих политичких сабораца; захваљујемо свем техничком особљу локалног парламента, као и представницима медија који су издвојили свој труд и вријеме, да подрже суграђане. Наша захвалност припада и онима који су показали презир према нама, прије свега што су тиме највише казали о себи, чиме су укинули демократију из свог начела и назива.

У наредним данима, искористићемо даље могућности које нам по праву припадају, те нашу демократску и институционалну причу адекватно наставити. Ми прописе и положаје поштујемо, чак и када су плод замешатељства, за разлику од оних који их злоупотребљавају.

Представници Иницијативе грађана: Божо Кнежевић и Милинко Газдић