САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПРЕДСЈЕДНИКА ОО НСД ПЉЕВЉА

    5 godina pre 1293 pregleda

Клуб одборника НСД подржава позив предсједника НВО Еколошко друштво „Брезница“, господина Милорада Митровића да Скупштина општине расправља о еколошкој катастрофи – помору рибе у водотоцима ријека Везишнице и Ћехотине која је настала испуштањем отпадних вода из постројења Термоелектране Пљевља.

На претходној сједници СО која је одржана 8. јула, захтјев одборника Рајка Палибрка да се дневни ред допуни са овом тачком одбијен је због тога што су одборници владајуће већине били уздржани уз образложење да би требало прво да институције система одраде свој дио посла а да они не избјегавају расправу на ову тему.

Клуб одборника НСД припремио је информацију и предлог закључака које би Скупштина општине требало да разматра и усвоји.

Покренућемо иницијативу да својим потписима 1/3 одборника испуни пословнички услов за ванредно сазивање сједнице.

Захтјеваћемо од предсједника Скупштине  предсједника општине, не да позову, већ да обезбиједе присуство Скупштини: Министра пољопривреде, пољопривредног инспектора, представника СРК „Липљен“, затим господина Владимира Шестовића који је био директор ТЕ у вријеме еколошког инцидента, бивше директоре ТЕ – господина Славка Вукашиновића и господина Луку Јовановића а нарочито због изјаве господина Шестовића који је рекао да то што се десило у ноћи између 4. и 5. јула није једини (спорадичан) случај већ се то ради претходних 30 година.

Веома је битно рашчистити да ли је то што се десило у ноћи између 4. и 5. јула појединачни случај или је то саставни дио процеса производње ТЕ.

Захтијеваћемо да сједници ванредне Скупштине буде омогућено присуство и учешће у раду представника невладиног сектора који се баве заштитом животне средине у нашој општини.

ПРЕДСЈЕДНИК ОО НСД ПЉЕВЉА

Милан Мијо Лекић