Саопштење за јавност Српског националног савјета Црне Горе

    5 godina pre 638 pregleda Izvor: PV Informer

Српски национални савјет Црне Горе захваљује се и подржава иницијативу одборника у Скупштини општине Пљевља др Ермина Харбића да се у овом граду уреди трг и изгради споменик патријарху Варнави, рођеном Пљевљаку, и једном од највећих православних духовника на овим просторима. Како би дао допринос овој иницијативи, Српски национални савјет исказује спремност да, у складу са својим могућностима, финансијски помогне реализацију овог пројекта, уколико иницијатива др Харбића добије већинску подршку у градском парламенту Пљеваља.

Српски национални савјет сматра да предлог др Ермина Харбића показује да значајан дио Муслимана и Бошњака показује спремност за складан суживот са српским народом, без обзира на његов тренутно изузетно тежак положај, како на државном, тако и локалном нивоу, нарочито у оним општинама гдје владајућа већина са државног нивоа врши власт.

Српски национални савјет је свјестан да је добар дио муслиманског и бошњачког народа, али и других мањинских народа и мањинских националних заједница, згрожен нескривеном дискриминацијом и односом владајуће елите у Црној Гори према Србима, као државотворном и релативно већинском народу.

Упркос томе што су сличне иницијативе и раније упућивали грађани и организације из Пљеваља, Српски национални савјет се нада да иницијатива др Ермина Харбића, као припадника муслиманске вјероисповјести, искрена и да није политички мотивисан, а прије свега да се не ради о манипулацији, вјерујући да би овакав однос и у другим срединама у Црној Гори према српском народу значајно допринио очувању мултиетничког склада и толеранције.                                                                                         

ПРЕДСЈЕДНИК                                                                                      Др Момчило Вуксановић