САОПШТЕЊЕ ПЉЕВАЉСКОГ ОДБОРА ЗА ОДБРАНУ СВЕТИЊА

    4 godine pre 1776 pregleda Izvor: PV Informer
REDAKCIJA

Слава Богу и хвала нашем честитом народу, тридесетогодишња наопака управа државом завршена је и пред свим чиниоцима величанствене побједе сада је најодговорнији задатак да тековине те побједе осјети сваки слободномислећи човјек и сваки грађанин Црне Горе.

Та побједа никако не значи да је држава престала да постоји и да било ко врши власт сем оних којима је то посао и који су и даље плаћени народним новцем.

Наша света Црква нити организује нити ће у наредним данима организовати било каква јавна окупљања, јасно стављајући свима до знања да Црква није преузела управљање државом, као што јој то и није посао, већ да непоколебљиво стоји на становишту да свако треба да ради оно што му је Уставом и законима ове земље повјерено.

Дубоко разумијевајући и потребу за слављем саопштавамо да то никако не смије и не подразумијева нарушавање грађанског концепта ове државе, нити владавину анархије и спровођење револуционарне правде. Стога све изгреде појединаца сматрамо непримјеренима, било да је ријеч о личним обрачунима или пројектованим и припремљеним сценаријима људи блиских режиму.

Важно је нагласити да се испади појединаца и лични обрачуни не смију лицемјерно надувавати и приписивати цијелом народу, нити било којим структурама. Слободу свима морају гарантовати и бранити управо они који су је извојевали и овом приликом јасно саопштавамо да су сва славља која угрожавају мир и равноправност свих људи, као и међувјерску и међунационалну толеранцију непожељна и биће једнодушно осуђена.

Нећемо дозволити ни да нам рестлови срушене ДПС камариле преко остатака парадржавних служби подмећу инциденте покушавајући да материјализују болест коју су деценијама усађивали у црногорско друштво. Режим је три деценије владао на мржњи, подјелама, страху, злочинима, притисцима… На тај начин менталитет и свијест грађана са сваке стране су деформисани. Надамо се да више подјела неће бити и да ћемо падом хушкачког режима живјети у миру, слози и братској и комшијској љубави.

Јасно саопштавамо да за мир и ред у овом граду искључиво одговорним сматрамо руководиоце пљеваљске полиције Драгана Славуља и Милана Јовића, као и шефа пљеваљског Тужилаштва Миливоја Томчића. Позивамо их да раде свој посао у чему имају нашу подршку, јер је то врховни интерес наше борбе у одбрани светиња. Не заборавимо да и даље ДПС врши власт (иако још кратко) и да је сва одговорност на њима.

Драга браћо и сестре, није лако мирно и разумно прославити побједу, деценијама чекану, као што није лако ни поднијети пораз, никад раније доживљен. Али оно што нас учи наша Црква јесте да увијек и у свакој прилици будемо људи. Само тако бићемо истински побједници и само тако сачуваћемо светињу наше Цркве, а и светињу сваког човјека, колико год различите свјетоназоре дијелимо.

Имамо много разлога да не славимо један, ни три, ни неколико дана. Све вријеме пред нама је вријеме за радост. Као Пљеваљски одбор за одбор светиња вас позивамо да се не окупљате, а нарочито да не позивате на окупљања која имају било какав црквени призвук. Ко се оглуши о благослов наших владика, директно је себе сврстао међу противнике Цркве.

Учинимо све да у љубави живимо у истинској, правој и слободној Црној Гори, без обзира на било какве припадности.

Пљеваљски одбор за одбрану светиња