Саопштење Пљеваљског одбора за одбрану светиња

    4 godine pre 1082 pregleda Izvor: PV Informer

Слободни, богољубиви и правдољубиви народе пљеваљски!

Браћо и сестре, помаже Бог!

Саопштење Пљеваљског одбора за одбрану светиња

Ево нас опет, дванаести пут, сабраних око свог темеља и сљемена, у и око куће у којој се рађамо и умиремо, око дома у ком се крштавамо и вјенчавамо и у ком опијела служимо. Поново смо се сабрали и сабираћемо се да се одупремо настојањима безбожника и невјерника да нам затру тај исти и темељ и сљеме и да нас оставе на пустој ледини како би нас што лакше могли разнијети олујни вјетрови глобалног бесмисла и пропадања.

Господо пљеваљска!

Ми вечерас нисмо овдје да би бранили земаљско благо и царство овога свијета. Нисмо се окупили намјерни да управљамо било ким и било чим сем својом вјером, својом слободном вољом и разумом. Није нас окупила намјера да управљамо другима и намећемо било шта осталим грађанима ове државе. Окупила нас је насушна и животна потреба да одбранимо своју душу од нечасне, безбожничке и ђаволске намјере власти која хоће управо душу да нам узме, и претвори нас у послушне робове, који ће се умјесто Богу Свевишњем молити Милу Ђукановићу, Душку Марковићу и њиховим сеизима. Немамо ништа против да се свако моли богу или лику који одабере, али имамо против да то будемо ми! Не можемо, све и да хоћемо, да пренебрегнемо 8 стотина година историје наше свете Српске православне светосавске цркве, 8 стотина година непрекидне Свете литургије која се служи на овим просторима, 8 стотина година борбе за добро и љубав у човјеку, а против насиља, страха и лажи! Имамо право на наду коју нам је пружио Исус Христос и ми је нећемо ничим замијенити, по цијену овога живота.

А Закон који је на свом православном народу намјерила да примијени ова власт управо је то. Закон против Српске православне цркве у Црној Гори није само покушај да се одузму материјална и овоземаљска добра наше свете Цркве, трудом и муком стицана вјековима, већ и намјера и покушај да се одузме име наше цркве, сруши њен поредак и у крајњем уништи њен православни дух!

То нико никада није радио нити покушао да уради, па чак су се чак и окупатори устезали од рата против Бога.

Од свих окупатора који су долазили на ове просторе само је окупациони гувернер фашистичке Италије Пирцио Бироли покушао да направи православну цркву у границама марионетске Црне Горе. Само тада, и никад прије и никад послије, само у оно вријеме када су убијани митрополити и свештеници, голим животима бранећи нашу свету Цркву! Покушаји да се то уради данас, мимо црквених правила и црквеног устава, да се Света Тројица, Арханђели,  Довоља, Дубочица у којој је служио Свети Василије Острошки, уведу у границе неке нове цркве у Црној Гори, као да оне већ нису у Црној Гори, јесу покушаји да се ови свети храмови уведу у границе цркве налик оној коју је основао Пирцио Бироли, а каква је обећана на партијском конгресу.

Тешко да некоме није јасно о чему се овдје заправо ради, и зашто се ми уствари окупљамо, зашто је прокључала Црна Гора, зашто је проврела достојанственим литијама, можда највећим у православљу, а на овим просторима сасвим сигурно. Ево, да то кажемо ријечима нашег преосвећеног владике Јоаникија, потпуно јасним и потпуно недвосмисленим:

  • Наша вјера никад не пориче ни једну нацију, а камоли традицију. Наша вјера његује традицију, поштује нације и свачију слободу да се изјашњава како хоће и у том погледу ми смо сачували све што су завјети наших предака, све што су нам завјештали Његош и Свети Петар Цетињски и Свети Василије Острошки и ми желимо само да то очувамо и унаприједимо.
  • Овдје се ради о борби на живот и смрт, о борби за опстанак православља, очувању достојанства наше вјере, одбрани наших  светиња.

Управо зато што је све потпуно јасно и потпуно недвосмислено питамо се зашто међу нама вечерас нису и наша браћа, рођаци, кумови, пријатељи… они крштени и вјенчани у Српској православној цркви који данас врше власт у Пљевљима? Зашто нема предсједника Општине и предсједника Скупштине од кога очекујемо да сјутра, по поднијетој грађанској иницијативи, закаже ванредну сједницу Скупштине општине Пљевља? Можда чекају управо тај тренутак да се јасно и гласно опредијеле против проклетог Закона који је подијелио ову земљу, да остану са својим народом и својом Црквом. Ако јесте тако чекамо, стрпљиво и смјерно. Ми времена имамо, и снаге имамо, и довољно нас има да ударимо печат на све тапије које смо од Господа нашега добили. А имају ли га они нека размисле и нека измјере.

А док то не ураде позивамо их да се ману ситних пакости, лицитирања са бројкама колико нас има, причама о енормној загађености, покушајима ширења гласина, панике, раздора, лажи. А истина је да су Пљевља у вријеме одржавања литија најчистија. Пљевља вечерас миришу на чисте људске душе, на тамјан и смирну, и као и цијела Црна Гора, Пљевља вечерас миришу на слободу!

Улицама црногорских градова и вечерас теку ријеке слободног народа који не пристаје на неправду, на понижење и на ропску послушност! Те ријеке су и гдје год има српска душа која, од Сиднеја и Владивостока до Лондона, Париза и Вашингтона!

Браћо и сестре, господо Пљеваљска!

Ви који сте умјесто мачева подигли крстове испред својих лица и који сте умјесто штитова уздигли иконе изнад својих глава, будимо достојни оног чиме се бранимо!

Не дозволите да их и једног тренутка укаљамо, да их оскрнавимо и једном ријечју или дјелом. Будимо и даље достојни оног што бранимо јер се понос и част могу одбранити само поносно и часно, а наша света Српска православна црква само оним што нам проповиједа и чему нас учи!

Зато храбро и часно, јединствено и сложно, све док не сване слобода и све док се не поништи срамни закон против Српске православне цркве у Црној Гори!

НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ!!!

Саопштење Пљеваљског одбора за одбрану светиња