САОПШТЕЊЕ Пљеваљског одбора за одбрану светиња

    4 godine pre 1668 pregleda Izvor: PV Informer

Благородна господо пљеваљска, драга браћо и сестре,

неизмјерно је задовољство у овом бурном, али епском и библијском времену, бити дио јединственог народног организма и учествовати у велелепним достојанственим литијама којима бранећи наше светиње, бранимо не само Цркву и државу, већ и наше душе и народни образ. Засигурно ће једног дана бити жао онима који намјерно нијесу са нама, јер су пропустили да буду дио Божијега дјела. Нашим крсним ходовима путевима и стазама Црне Горе, освештали смо и вријеме и простор и испунили кањоне, горе и долине љубављу, миром и радошћу; загрлили смо једни друге богољубљем и братољубљем! У нашим литијама су наша браћа и сестре свих узраста, од одојчади до ђедова и баба, па смо укинули и оно што нас је деценијама дијелило – више нам не сметају ни вјера, ни нација, а нарочито не политика, да бисмо сви били једно и да бисмо заједно бранили наше светиње. Васкрсла је наша вјера, васкрсле су наше наде, а васкрсао је и чисти образ наше државе, који су неки деценијама прљали.

Покушали су и покушавају многи да нас заваде са нашом браћом и комшијама: наручују текстове у режимским пљуваоницама, подмећу неистине, сами исцртавају и пишу гнусне поруке оптужујући друге за то, позивају, застрашују, пријете, праве притисак на честите људе… Незнавени појединци и режимски протагонисти се оглашавају, несвјесни да нијесу дорасли величини ових догађаја, те настоје да нас смуте. Али, не иде им за руком! Пљујући на Небеса једино пљују на себе, навлачећи проклетства. На сва искушења и незгоде, одговорили смо јеванђељски. Наше достојанствене народне литије молитве, које предводе наши архипастири и свештеници, демантовале су све зле језике и показале им наше истинско лице – лице народа Божијега. Када наша браћа страдају и ми саосјећамо са њима, зато што нам је стало до њих – зато што нас је Бог упутио једне на друге. Из истог разлога су се учесници и, како то рече прота Борис Брајовић, дјеца литија, ових дана одазвала најмасовнијој акцији добровољног даривања крви у Црној Гори, свједочећи завјет да ћемо светиње бранити нашом личном светињом – нашим животима, на најплеменитији могући начин. Стога су ови дивни догађаји својеврсно сито, кроз које је просијано најљепше жито за наша будућа духовна и народна поља.

Изражавамо благодарност свим честитим Пљевљацима, који су доказали да душа овога града није изгубљена, те да је господственост која нас је увијек красила, преживјела све муке и невоље. Сачували смо наше чојство и јунаштво и предајемо га нашим потомцима. Зато хвала и малом и великом, и младом и старом, браћи, сестрама, очевима, мајкама, бабама и ђедовима… Хвала и онима који су званично против нас, јер нам показују добар примјер какви не треба да будемо. Бог на све и о свима мисли, а ми смо ту да разумијемо његове «знакове поред пута».

Захваљујемо и нашем архипастиру Епископу милешевском господину Атанасију, који не штедећи себе усрдно учествује у нашој борби и увијек предводи литије пљеваљским улицама. Управо на његов позив, послије много година, Пљевља ће посјетити Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски др Амфилохије, који ће у четвртак (20. фебруара) служити Молебни канон у цркви Свете Петке и бити на челу нашег крсног хода. Позивамо све благочестиве Пљевљаке, да у четвртак сви заједно дочекамо наше архијереје, те да «опет и опет» из свег срца, саборно поновимо да НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ!