Саопштење са састанка др Момчила Вуксановића са амбасадором Оравом

    5 godina pre 491 pregleda Izvor: PV Informer

Предсједник Српског националног савјета др Момчило Вуксановић састао се са амбасадором Европске уније у Црној Гори господином Аивом Оравом, кога је упознао са бројним примјерима дискриминације српског народа у разним дјеловима друштвеног и културног живота. Вуксановић је истакао да су српском народу у Црној Гори ускраћена стечена и Уставом гарантована права, као и да су игнорисани сви приговори државним институцијама који су несумњиво указивали на неравноправност и дискриминацију.

Државне институције Црне Горе ни у једном случају нијесу уважиле мишљења и препоруке Заштитника људских права и слобода везане за притужбе о дискриминацији и ускраћивању стечених права према српском народу у Црној Гори, што показује недостатак ауторитета ове институције да адекватно санкционише очигледну обесправљеност и утиче на њено отклањање.

Амбасадор Европске уније упознат је са чињеницом да је српски народ изопштен из државних институција Црне Горе и локалне самоуправе која је под контролом актуелне власти. И поред значајног учешћа у укупном проценту становништва (28,7 посто), грађана српске националности нема у дипломатији, правосуђу, тужилаштву, министарствима и бројним државним институцијама, што се може утврдити на основу истраживања самих државних органа Црне Горе.

Законска решења доносе се против интереса српског народа као бројне националне заједнице у Црној Гори, с намјером реализовања државног пројекта асимиловања Срба у националне Црногорце.

Из наведеног разговора стекао се утисак да Делегација Европске уније нема довољно информација о демократским процесима у Црној Гори и њиховом утицају на равноправност националних заједница, као и да своја сазнања темеље углавном на информацијама добијеним од актуелне власти и непоузданим и веома често чињеницама не поткријепљеним извјештајима својих повјереника, који пристрасно прате рад појединих државних институција.

Амбасадор Орав се захвалио Вуксановићу на сусрету и разговору, и истакао да су добијене информације о положају српског народа од значаја за Европску унију и њено представништво у Црној Гори, како би се стекла што цјеловитија слика о друштвеним и политичким приликама.

Српски национални савјет је својом аргументацијом скренуо пажњу Делегацији Европске уније на драстично кршење права и дискриминацију српског народа како би се у наредном времену повело више рачуна о наведеним појавама, чиме би се у најбољем смислу обезбиједила мултиетничност, мултикултуралност и равноправност народа и националних заједница који живе у Црној Гори.

Информативна служба

Српског националног савјета Црне Горе