Саопштење Српског националног савјета Црне Горе: Српскe организацијe добиле мање од једног процента средства

    4 godine pre 813 pregleda Izvor: PV Informer

Поводом незабиљежене дискриминације српских организација које се баве заштитом идентитета српског народа, Српски национални савјет на ванредно одржаној сједници исказао је огорчење и невјерицу да је већ више од двије године одлукама државних институција Црне Горе један читав народ искључен из могућности да у складу са позитивним законодавством и Уставом обезбиједи средства за очување посебности сопственог идентитета. Констатовано је да су релативно већинском народу, који партиципира са скоро тридесет посто у укупном броју становника, одлукама државних институција Црне Горе поништена сва легитимна и стечена права. Притужбе Српског националног савјета актуелној власти у Црној Гори остале су без одговора. Без одговора су остале и препоруке и мишљења Заштитника људских права и слобода, која су у свему подржала жалбе Српског националног савјета на очигледну дискриминацију и непоштовање највиших законских норми везаних за очување људских права и слобода. Како се приближава попис становништва у Црној Гори, притисак на српске организације, посебно на оне које медијски подржавају равноправност српског народа са другим националним заједницама, постаје неподношљив. Српски медији – Српска телевизија, Српски радио, часопис „Српске новине“, портал „Српске новине“ и Српска књижевна задруга налазе се пред гашењем, али и све друге планиране активности на очувању идентитета доведене су у питање. Више од тридесет сарадника српских медија остаје без посла и краткорочних уговора преко којих су обезбеђивали егзистенцију. Остаће такође и значајан дуг за комуналне и друге услуге поменутих организација.

Активности српских организација биле би давно заустављене да није било помоћи Владе Републике Србије да се премосте тешкоће у њиховом функционисању, које су произашле из очигледно смишљене дискриминације од стране актуелне власти. Разлози за овакво понашање власти у Црној Гори су очигледни, али за јавност непознати. Не постоји ниједан медијски садржај или било која активност на очувању српског идентитета које су имале примједбу од регулаторних агенција које те активности прате. Спорне манифестације провјерене су и подржане у писaној форми од стране Заштитника људских права и слобода, у складу са законима и Уставом Црне Горе.

Колико су драстично оштећене српске организације говори податак да је у државним институцијама које се баве заштитом идентитета националних заједница у 2019. години подијељено више од три милиона евра, не рачунајући Министарство културе, гдје је подијељено још најмање толико. Српске организације, које се активно баве очувањем идентитета, од тог износа добиле су нешто више од девет хиљада евра, што је много мање од једног процента, иако међу националним заједницама које аплицирају за та средства чине више од шездесет посто. Овакав вид дискриминације исључиво је усмјерен на реализацију пројекта асимилације српског народа у Црној Гори и постизање натполовичне већине већ на следећем попису становништва.

Српским организацијама остаје једина могућност да инсистирају код институција Републике Србије да као држава српског народа поведе рачуна о својим сународницима у Црној Гори, не на начин што би им повремено материјално помагала, јер српске организације и појединци буџет Црне Горе пуне са најмање тридесет посто, већ да у директним разговорима са највишим државним институцијама Црне Горе усагласи која све права српски народ у Црној Гори има и на који начин их може користити.

Од највиших државних институција Црне Горе Српски национални савјет затражиће да јавно саопште разлоге овако непријатељског односа према српском народу, који се не огледа само кроз ускраћивање средстава за очување националног и културног идентитета, већ и кроз сва најважнија питања која се тичу опстанка српског народа на простору Црне Горе.

Од Владе Црне Горе Српски национални савјет тражиће да српским организацијама које се активно баве заштитом идентитета српског народа у Црној Гори подијели најмање 28,7 посто средстава намијењених за очување посебних права националних заједница у Црној Гори.

ПРЕДСЈЕДНИК

Др Момчило Вуксановић