Српски национални савјет у ЦГ: Србији у интересу да Срби остану на својим огњиштима у Црној Гори

    4 godine pre 674 pregleda Izvor: PV Informer

Предсједник Србије Александар Вучић данас је путем конференцијске видео-везе разговарао са представницима српског народа из Црне Горе, истакавши да је Србија и даље спремна да у легалним оквирима помогне својим сунадориницима, водећи притом рачуна да се ни на који начин не мијеша у унутрашња питања друге државе.

Говорећи о привођењу и задржавању епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и осам свештеника у Никшићу, Вучић је истакао да је Србија због тог чина била веома забринута, једнако као што је забринута и због прогона српског народа и цјелокупне Српске православне цркве у Црној Гори.

„Задржавање од 72 сата које је одређено владици Јоаникију и свештенству, нико од нас није могао да разумије, али Србија и даље остаје уз свој народ“, казао је предсједник Србије.

Вучић је нагласио да ће Србија већ наредних дана упутити помоћ српским националним, културним и научним институцијама Срба у Црној Гори, која се баве заштитом идентитета.

Он је такође рекао да не жели бити преоштар у изношењу ставова, али да, ипак, није сигуран да, како је казао, неки не желе да српски народ у Црној Гори или прихвати асимилацију, или оде у Србију, као своју матицу.

„Изузетно смо обрадовани јединством српског народа, и ми вас доживљавамо као дио укупног националног корпуса, којем је у овом тренутку потребна већа брига. Због тога је Србији у интересу да Срби остану на својим огњиштима у Црној Гори и да се свим легалним средствима боре за свој национални, духовни, културни и језички идентитет, како би, као аутохтон народ, сачували све оно што су вјековима баштинили на просторима данашње Црне Горе“, нагласио је Вучић.

Према његовим ријечима, Србија ће према свим тренутним параметрима, упркос  тешкој кризи изазваној пандемијом коронавируса, имати значајан економски раст до краја година, и прва ће, како је казао, изаћи из еконмских проблема и постати водећа економска земља на западном Балкану.

„У исто вријеме, у Црној Гори ће бити потребно спровести значајне реформе уколико жели да реализује виталне државне пројекте“, рекао је Вучић.

Он је казао да је Србија била спремна да као директни страни инвеститор уложи капитал у значајне пројекте у Црној Гори.

„Жељели смо да купимо Луку Бар и инвестирамо у још неке значајне економске потенцијале у Црној Гори, нудећи више новца од других, али нам то није било дозвољено“, казао је Вучић.

У име присутних представника српских организација из Црне Горе, предсједнику Србије захвалио се предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић, који је нагласио да никада од Србије није тражено оно што би било у супротности са интересима Црне Горе и да су све српске организације изузетно задовољне односом актуелне власти у Србији према српском народу у Црној Гори. Разговору са предсједником Србије присуствовали су предсједник НОВЕ Андрија Мандић, представници Српског националног савјета др Момчило Вуксановић и Никола Минић, представници Матице српске у Црној Гори др Владимир Божовић и др Јелица Стојановић, предсједник Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић, предсједник Уједињене Црне Горе Горан Даниловић, предсједник Праве Црне Горе Марко Милачић, предсједник Удружења књижевника Црне Горе Новица Ђурић, предсједник Института за српску културу др Будимир Алексић, предсједник Удружења српских књижевника Црне Горе и Херцеговине Бећир Вуковић и директор Српске куће Емило Лабудовић.