ТРОЈЕ ПЉЕВЉАКА НА НАУЧНОМ СКУПУ У АНДРИЋЕВОМ ИНСТИТУТУ

    5 godina pre 1125 pregleda Izvor: PV Informer

Прије двије године у Вишеграду је у саставу туристичког и културног комплекса Андрићград почео са радом Андрићев институт. Директор Института је познати редитељ Емир Кустурица. У оквиру овог реномираног института раде два одјељења – Одјељење за језик којим руководи проф. др Милош Ковачевић и Одјељење за књижевност на чијем је челу проф. др Александра Вранеш.

У организацији Одјељења за језик Андрићевог института од 4. до 7. октобра ове године одржан је међународни научни скуп под називомј Актуелна питања фонетике и фонологије српског језика на коме су учествовали бројни научници из региона. Научни скуп су отворили директор Андрићевог института Емир Кустурица и директор Одјељења за језик – проф. др Милош Ковачевић.

На научном скупу у Андрићевом институту учествовала је троје наших суграђана: проф. др Александра Лончар, са темом Улога квантитета у приближавању књижевном језику код говорника са призренско-тимочког терена; мр Бојан Струњаш са темом Изучавање фонетике и фонологије у основним и средњим школама у Црној Гори и мр Јелена Газдић са темом Континуанти јата у говорној пракси на сјеверу Црне Горе (Пљевља) и правописна норма. Проф. др Александра Лончар је професор Фонетике и фонологије на Филозофском факултету у Нишу, мр Бојан Струњаш ради као наставник у Основној школи „Матаруге“, док је Јелена Газдић запослена као виши асистент на Филолошком факултету у Никшићу. Наставу изводи на предметима Старословенски језик и Историја српског језика.