Упућени дописи Савјету Европе поводом дискриминације Срба и прогона Цркве у Црној Гори

    4 godine pre 589 pregleda Izvor: PV Informer

Директор удружења Сарадња за будућност-Црна Гора-Србија-Република Српска, Владислав Бојовић упутио је дописе свим члановима Одбора за правна питања и људска права Парламентарне Скупштине Савјета Европе, Европској комисији против расизма и нетолеранције Савјета Европе, као и Савјетодавном комитету Савјета Европе

Директор удружења Сарадња за будућност-Црна Гора-Србија-Република Српска, Владислав Бојовић упутио је дописе свим члановима Одбора за правна питања и људска права Парламентарне Скупштине Савјета Европе, Европској комисији против расизма и нетолеранције Савјета Европе, као и Савјетодавном комитету Савјета Европе.

У дописима је указано на драстично повећање обима дискриминације и нетолеранције према припадницима српског народа у Црној Гори и православним вјерницима Српске православне цркве у  Црној Гори. Предочено је да дискриминација и нетолеранција према припадницима српског народа у Црној Гори и вјерницима Српске православне цркве пријети да ескалира у отворене облике насиља и угрози опстанак тих заједница.

У дописима је приказан дискриминаторни уставни и законодавни оквир у Црној Гори, укупан друштвени амбијент у којем је онемогућено остваривање основних права и слобода српског народа у Црној Гори, бруталан прогон једине канонске, државотворне и историјске Српске православне цркве у Црној Гори, као и намјера државне власти у Црној Гори да одузима вјековну црквену имовину, а онда и да као државна власт оснива „цркву“. Наведени су конкретни и најдрастичнији примјери дискриминације српског народа у Црној Гори и приказана је атмосфера појачане нетрпељивости усмјерена према српском народу и Српској православној цркви, што за последицу има дестабилизацију прилика и нарасле тензије до мјере да је Црна Гора практично доведена на ивицу грађанских сукоба.

Од чланова Одбора за правна питања и људска права Парламентарне Скупштине Савјета Европе затражено је да размотре предочене информације и чињенице и да иницирају хитну расправу о положају српског народа и вјерника Српске православне цркве у Црној Гори у оквиру Одбора и Парламентарне скупштине. Од Европске комисије против расизма и нетолеранције затражено је да размотри упућени материјал како би приликом усвајања свог Мишљења о стању у Црној Гори узела у обзир предочене информације и чињенице. Од Савјетодавног комитета затражено је да чланове Комитета упозна са достављеним материјалом, како би Комитет, иако је усвојио своје Мишљење о Црној Гори,  благовремено могао да га размотри, нарочито у свјетлу предстојеће  резолуције Комитета министара Савјета Европе.

Комплетан текст Članovima Odbora Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope EN дописа можете прочитати у прилогу. Članovima Odbora Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope