Јавно писмо министру здравља – господину Храповићу

    5 godina pre 2539 pregleda

Господине министре,

Послије мог јавног обраћања и позива да најхитније реагујете поводом катастрофалног стања у Општој Болници Пљевља искрено, нисам ни очекивао да ћете нешто да промијените на боље. Али оно чему се ни најмање нисам надао је да ћете се избором за вршиоца дужности ОБ Пљевља на овакав дрзак и омаловажавајући начин понијети и према грађанима и према љекарима у Пљевљима.

            Из медија смо сазнали да је за вршиоца дужности директора у ОБ Пљевља изабран др Ердуан – Едо Лаловић, стоматолог специјалиста. Да се у старту разумијемо – немам ништа против др Лаловића, познат је као добар стручњак и коректан човјек.

            Господине министре, у овако тешкој, компликованој и хаотичној ситуацији у ОБ Пљевља са огромним проблемима првенствено кадровским (ради свега 24 специјалисте а 1986.године је радило 64 специјалисте), гдје апарати и опрема стоје закључани због недостатка стручног кадра а пацијенти се малтретирају и шаљу по цијелој Црној Гори на прегледе и хируршке интервенције, гдје фали 30 специјалисте, гјде се будуће мајке шаљу у Бијело Поље а наши будући суграђани рађају као Бјелопољци, гдје су међуколегијални односи до крајње мјере нарушени, Ви стављате стоматолога за вршиоца дужности без апсолутно икаквог организационог, стручног искуства за вођење медицинске установе са овако комплексним проблемима.

            Министре Храповићу, Ви свјесно, намјерно и брутално кршите Устав и Законе ЦГ. Свима је познато да вд директора у било којој установи не може бити особа која није запослена у тој установи. Др Едо Лаловић никада није био запослен у Општој Болници Пљевља. Цијела пљеваљска јавност зна да сте изиграли Закон, преко ноћи промијенили Правилник, примили др Лаловића за савјетника директора на само један једини дан како би га „на мала врата“ именовали за вд. Такође, сва пљеваљска јавност зна да сте то све урадили уз помоћ лажног опозиционара, вјечитог замјеника директора из редова Покрета за Пљевља, који је на све спреман за ситну корист и личне интересе и коме ово није први пут да ради против интереса запослених у ОБ Пљевља и грађана Пљеваља а да би се додворио свакој власти.

            Министре Храповићу, јавно Вас питам:

  • Чиме сте се водили када сте изабрали др Лаловића за вд Опште Болнице Пљевља осим што је кадар СД-а и муслиман – бошњак?
  • Да ли је тачно, како прича пљеваљска јавност, да овим поступком трасирате пут да др Лаловића именујете за директора Дома Здравља а др Турсумовића за директора Опште Болнице Пљевља (пошто је већ искористио 3 мандата директора у Дому Здравља Пљевља)?

Да ли овим показујете да је услов за директора да мора бити из редова муслимана – бошњака?

  • Кога то специјалисту и субспецијалисту медицине са 37, 30, 27 или 15 година радног стажа може да савјетује стоматолог? Какву поруку овом избором шаљете специјалистима у ОБ Пљевља?
  • Да ли је услов за добијање повољног стамбеног кредита прихватање директорске фунцкције и слијепо прихватање, без поговора, наређења министарства која су неријетко уперена против и интереса наших грађана и свих запослених у ОБ ПВ? Другим ријечима, да се постане „слијепи послушник министарства“.
  • Да ли сте се запитали да ли овим избором погоршавате ионако урушене односе међу свим запосленим у ОБ ПВ и још више обесмишљавате сваки озбиљан рад у овој установи? Познато Вам је да су грађани у потпуности изгубили повјерење у ову институцију гдје некажњено пролазе сви инциденти од оних најгорих са смртним исходом до оних најпризмнијих гдје пацијенти страхују да ли ће о њиховом здравственом стању јавност читати по фејсбук профилима запослених. Додуше на тај начин смо сазнали да ортопед „ради царски рез уз лагану музику“ ?
  • Да ли омаловажавате чак и љекаре који су функционери Ваше странке, конкретно бившег директора Гаџа коме пуна три мјесеца не прихватате оставку и поред нарушеног здравственог стања а све ради партијских интереса?
  • Да ли знате да запослени специјалисти, вјеровали или не, последњих седмица и не знају ко им је директор и ком претпостављеном да се јаве за хитне проблеме?

Министре Храповићу,

Нажалост, Ви се као и већина Ваших колега министара према Пљевљима односите маћехински, можда чак и више него неки други. Оно што смо сви очекивали од Вас без обзира на политичку, националну, вјерску припадност је да ћете као рођени Пљевљак  имати бар мало више сензибилитета и поштовања према овој средини. То је нажалост изостало. А такође Вас морам напоменути да сте имали прилику да се угледате на једног од Ваших ранијих претходника, бившег министра здравља, професора Радуновића који је од беранске болнице направио регионални центар са чак 80 специјалиста  па и наставну базу за Вишу медицинску школу.

Ви ћете засигурно, нажалост, у историји овог града остати упамћени као гробар  средине у којој сте се и сами родили.

ПРЕДСЈЕДНИК ОО НСД Пљевља

Милан Мијо Лекић