1000 plus: Poziv za građane do 15. novembra

    3 godine pre 648 pregleda Izvor: rtcg.me

Javni poziv za građane za četvrtu fazu „1000 plus“ biće raspisan do 15. novembra, a ključni uslovi su definisani, kazao je generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja Marko Čanović, dodajući da je utvrđeno da pet komercijalnih banaka (CKB, NLB, Erste, Podgorička i Lovćen) ispunjavaju sve uslove.

Javnim pozivom za banke, koji je trajao od 28. avgusta do 7. septembra 2020. godine, definisani su ključni uslovi: fiksna kamatna stopa do 2,99 odsto, period otplate do 20 godina bez obaveznog učešća, dok će obrada kredita iznositi do 0,3 odsto.

Vlada je 11. septembra ove godine imenovala Projektni odbor za upravljanje četvrtom fazom „1000 plus“.

Javni poziv za investitore, fizička i pravna lica – ponuđače stanova trajao je od 28. avgusta do 18. septembra, a za izgrađene stanove je otvoren sve vrijeme – do završetka realizacije Projekta „1000 plus“.

„Dobitnik vaučera će moći, ukoliko nađe stan na tržištu koji zadovoljava uslove definisane javnim pozivom, da ga kupi kroz ovaj projekat. Ta novina doprinosi znatno većoj ponudi stanova, kao i to da će stambeno pitanje moći da riješe i oni koji žive u opštinama u kojima nema stanova u novogradnji“, istakao je Čanović za Pobjedu.

Prije raspisivanja javnog poziva za građane počeće, kako najavljuje, i komunikaciona strategija, koja, između ostalog, podrazumijeva i otvaranje kol centra za građane, objavljivanje reklama, bilborda i niz drugih aktivnosti, a sve u cilju informisanja građana o projektu, odnosno o početku raspisivanja javnog poziva.

U projektu „1000 plus“ mogu učestvovati svi građani koji nemaju stan i ispunjavaju propisane uslove. Hipotekarni krediti će se dodjeljivati sljedećim ciljnim grupama: 40 odsto korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30 odsto bračnim supružnicima kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina života i 30 odsto ostalim građanima koji ispunjavaju uslove.