Ispunjavanje obaveza iz Protokola o saradnji DRI i Skupštine doprinosi daljem unapređenju kontrole trošenja javnih sredstava

    3 godine pre 378 pregleda Izvor: skupština.me

Konferencija posvećena saradnji između Državne revizorske institucije i Skupštine Crne Gore, podržana od strane Vestminsterske fondacije za demokratiju, održana je danas u Skupštini Crne Gore.

Otvarajući Konferenciju predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić uputio je zahvalnost Vestminsterskoj fonadaciji za demokratiju i Ambasadi Velike Britanije u Podgorici na prepoznavanju potrebe jačanja kontrolne i nadzorne uloge Skupštine i neophodnost bližeg povezivanja Parlamenta i DRI. On je pozdravio spremnost da pomognu u pravljenju konkretnih koraka u cilju osnaživanja pomenute uloge Parlamenta. U tom kontekstu predsjednik Bečić je istakao da je jačanje kontrolne i nadzorne uloge parlamenta zadatak koji je 27. saziv Skupštine proklamovao kao prioritetan u njegovom radu, te stoga i saradnja zakonodavnog doma i DRI ima posebnu važnost.

Bečić se osvrnuo i na rad Parlamentarne budžetske kancelarije, koja funkcioniše kao uža organizaciona jedinica Parlamentarnog instituta Skupštine Crne Gore.

„Produktivan rad Parlamentarne budžetske kancelarije, kroz stručnu podršku i pripremu materijala, i njena tijesna saradnja sa DRI, od presudnog je značaja za efikasan rad poslanika u ovoj oblasti, jer doprinosi boljem razumijevanju revizorskih izvještaja, nalaza i preporuka“, kazao je predsjednik Skupštine.

Predsjednik Senata Državne revizorske institucije, Milan Dabović, podsjetio je da se sistemskim i proaktivnim djelovanjem Skupštine i Državne revizorske institucije kontinuirano unaprjeđuje sistem upravljanja javnim finansijama i javnom potrošnjom. Krajnji cilj Državne revizorske institucije jeste da djeluje sistemski – da njeni rezultati revizija dovode do boljih sistemskih rješenja i unapređenja rada u javnom sektoru.

Direktor programa za Zapadni Balkan u Vestminsterskoj fondaciji za demokratiju, Emil Atanasovski naglasio je da je veoma zadovoljan današnjim događajem.

„Današnji događaj je i prvi korak u jačanju saradnje sa relevantnim odborima i Parlamentarnom kancelarijom za budžet – kancelarijom koja je osnovana u sklopu našeg programa – i proširenje regionalne saradnje. Takođe ćemo kroz naš program pokušati da obezbijedimo aktivnu podršku medijima i civilnom sektoru da ojačaju svoje razumijevanje rada Državne revizorske institucije i pomognu u daljem jačanju veza između institucija i građana”, zaključio je Atanasovski.

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori, Nj.E. Karen Medoks rekla je da ova konferencija pokazuje jačanje veza između Državne revizorske institucije i Skupštine Crne Gore.

„Državna revizorska institucija dostavlja izvještaje Skupštini, izvještavajući o tome kako se troše javna sredstva. Ovo dozvoljava crnogorskoj Skupštini – sačinjenoj od javno izabranih predstavnika svih partija – da procijene kako Vlada koristi novac poreskih obveznika. Skupština zato mora imati prave mehanizme kako bi omogućila puno razmatranje izvještaja koje prima i postupala po njima. Naši prethodni napori na uspostavljanju Parlamentarne budžetske kancelarije bili su važan korak ka tom cilju“, zaključila je ambasadorka Karen Medoks. 

Tokom drugog radnog dana konferencije, razgovaraće se o konkretizaciji i razradi mjera i obaveza definisanih Protokolom o saradnji Skupštine i Državne revizorske institucije. Saradnja između Vestminsterske fondacije za demokratiju i Državne revizorske institucije nastaviće se nizom ranije dogovorenih aktivnosti čiji je glavni cilj doprinos izgradnji i očuvanju jačih i efektivnijih mehanizama odgovornosti i saradnje između vlasti i građana planiranih u sklopu zajedničkog projekta „Odgovorne i transparentne političke prakse“.

Konferencija je organizovana u cilju kreiranja platforme za razmjenu dobrih praksi sa skupštinskim odborima, Državnom revizorskom institucijom i Parlamentarnom budžetskom kancelarijom, razmatranje mehanizama i procedura za unapređenje međusobnih odnosa sa posebnim osvrtom na Protokol o saradnji Skupštine i Državne revizorske institucije, kao i sagledavanje rješenja za moguće izazove na ovom polju.

Sesije posvećene predsjednicima/cama i sekretarima/kama skupštinskih odbora, vodila je Državna revizorska institucija u saradnji sa međunarodnim ekspertima, a svoja iskustva su pored predsjednika Odbora za ekonomiju, budžet i finansije, predstavnika/ca Parlamentarne budžetske kancelarije Crne Gore iznijeli i predstavnici Škotske revizorske institucije i Parlamentarne budžetske kancelarije Sjeverne Makedonije.

Zaključci konferencije predviđaju jačanje saradnje kroz održavanje kontrolnih i/ili konsultativnih saslušanja u skupštinskim odborima povodom izvještaja o reviziji, kao i kreiranje jasnih mehanizama i procedura za praćenje sprovođenja preporuka Državne revizorske institucije. 

Vestminsterska fondacija za demokratiju

Vestminsterska fondacija za demokratiju (VFD) je britansko javno tijelo posvećeno podršci demokratije širom svijeta. VFD gradi partnerstva sa britanskim političkim strankama, parlamentima, institucijama za izbornu i finansijsku reviziju kako bi pomogli preko 30 zemalja u razvoju da njihove vlade postanu pravednije, efikasnije i odgovornije.

Demokratska inicijativa na Zapadnom Balkanu

Počev od 2015. godine, regionalni programi VFD-a na Zapadnom Balkanu bili su fokusirani na efikasnu finansijsku kontrolu i parlamentarnu otvorenost. U avgustu 2018. godine pokrenut je novi regionalni program koji podržava Fond za stabilnost, sigurnost i sprječavanje sukoba britanske Vlade, angažujući se zajedno sa osam parlamenata u šest zemalja, javnim institucijama, političkim strankama i organizacijama civilnog društva.

VFD trenutno sprovodi programe u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji.