Filip Vuković podnio ostavku

    8 godina pre 116 pregleda Izvor: vijesti.me

U kampanji šef pljevaljskog DPS-a Filip Vuković obećao deset i po hiljada glasova, a osvojili 8.300, oko dvije hiljade glasova manje od opozicije

Na jučerašnjoj sjednici opštinskog i izvršnog odbora, predsjednik pljevaljskog DPS-a Filip Vuković podnio je ostavku. Vuković je ostavku podnio zbog loših rezultata DPS-a na nedavno održanim parlamentarnim izborima. Narednih dana o Vukovićevoj ostavci izjasniće se i predsjedništvo DPS-a, jer ga je taj partijski organ prije nekoliko godina i imenovao za šefa opštin-ske organizacije.

Filip Vuković je prvi put izabran za predsjednika opštinske organizacije 2011. godine, a potom je reizabran 2015. godine. Protiv njegovog izbora 2011. godine javno su istupili pojedini članovi opštinske organizacije tvrdeći da Vuković ne može voditi opštinski odbor. Međutim, i pored protivljenja članstva, Vuković je uspio da pridobije naklonost vrha partije, odnosno predsjedništva DPS-a. Kasnije je sa važnih partijskih pozicija ukloni svoje protivnike. Posebno je bio uspješan tokom 2015. godine, kada praktično u opštinskoj organizaciji vladajuće partije na nekoj od bitnih funkcija nije ostao nijedan njegov protivnik.

U susret parlamentarnim izborima, Filip Vuković je javno obećao da će DPS postići do sada najveći uspjeh u Pljevljima. Prema nezvaničnim izvorima, DPS je u Pljevljima projektovao da će na parlamentarnim izborima dobiti deset i po hiljada glasova. Pojedini funkcioneri iz Vukovićevog okruženja tvrdili su da će DPS osvojiti i 11 hiljada glasova. Umjesto takvih najava, DPS je pretrpio težak poraz, osvojio je 8.300 glasova. U poređenju sa prethodnim lokalnim izborima, kada je DPS sa Bošnjačkom strankom osvojio 9.100 glasova, to je bio poraz. Posebno što je Bošnjačka stranka osvojila 478 glaso va, što je u zajedničkom zbiru za trista glasova manje nego na lokalnim izborima 2014. godine.

U takvim okolnostima statut DPS-a predviđa da predsjednik opštinske organizacije, koji ostvari lošije izbore nego na prethodnim izborima, stavi svoju funkciju na raspolaganje opštinskom odboru. Na jučerašnjoj sjednici opštinske organizacije, kojoj je prisustvovao koordinator predsjedništva partije Ilija Ašanin i koja se održala bez prisustva medija, Vuković je podnio ostav-ku. On je prethodno ostavku podnio na sjednici opštinskog izvršnog odbora.

Sada ostaje da se vidi kakvu će odluku donijeti predsjedništvo partije, koje daje poslednju riječ. U svakom slučaju, DPS je ostavkom Vukovića i zvanično priznao poraz u Pljevljima.