Unaprijediti edukaciju o djeci i mladima sa smetnjama u razvoju

    4 godine pre 507 pregleda Izvor: CDM

Obrazovanje, zdravstvena, socijalna i dječija zaštita, kao i korišćenje javnih prostora ključne su oblasti u kojima postoji najveći potencijalni rizik za diskriminaciju djece i mladih sa invaliditetom, a u cilju prevencije te pojave neophodna je edukacija sve djece i roditelja o njihovim pravima.

To je saopšteno na okruglom stolu “Podrška i promovisanje prava djece i mladih sa invaliditetom bez diskriminacije”, koji je otvorila izvršna direktorica Udruženja Djeca Crne Gore Sabra Decević, a koji je to udruženje realizovalo u okviru projekta „Monitoring i promovisanje prava djece i mladih sa invaliditetom bez diskriminacije“, uz finansijsku podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Direktorica JU „Dnevni centra“ u Pljevljima, Svetlana Dujović, istakla je da je projekat „Monitoring i promovisanje prava djece i mladih sa invaliditetom bez diskriminacije“ kvalitetno realizovan i da su njegovom realizacijom obučili ljude širom Crne Gore o monitoringu prava.

„Smatramo da je monitoring ostvarivanja prava jako važan. Imamo dobre zakone, a sada je potrebno da se pozabavimo kako se oni implementiraju u praksi, kako se ostvaruje međusektorska saradnja, kao i na koji način se može vršiti monitoring, jer je monitoring još uvijek nepoznanica za većinu ljudi“, ocijenila je Dujović.

Ona je istakla da je vrlo značajno što su ljudi, kroz ovaj projekat, informisani o načinima na koje mogu da prijave diskriminaciju, kao i kako da pokrenu postupak za utvrđivanje, da li se dogodila diskriminacija.

„Neophodno je još više govoriti o tome, kako bi djeca sa smetnjama u razvoju bila upoznata, odnosno njihovi roditelji. Kroz sve ove aktivnosti smo obučili ljude da postoje dva načina, obraćanje instituciji Zaštitinika ljudskih prava i sloboda, a drugi način iniciranje sudskog postupka. Jako je važno upoznati ljude da se u nekim sporovima pred sudom mora dokazati ono što se tvrdi“, pojasnila je Dujović.

Ona je ocijenila da je projekat koji je spovelo NVU Djece Crne Gore, doprinio promociji prava djece i mladih sa smetnjama u razvoju.

„Idemo ka tome da možemo reći da Crna Gora potpuno ostvaruje sva ljudska prava, a time i prava djece sa smetnjama u razvoju. To je proces koji traje, bitno je da idemo u pravom smjeru. Značajno je što su i Vlada Crne Gore, Ministarstvo za ljudska prava, kao i nevladin sektor rade zajedno na istom cilju, a da će to rezultirati državom u kojoj je ostvarena potpuna inkluzija“, kazala je Dujović.

Ona je ukazala na značaj psiho-socijalne podrške roditeljima, kao i djeci.

„Treba početi sa edukacijom djece od najranijeg uzrasta, još od vrtića, kao i realizovati edukaciju svih roditelja. Nije problem u djeci, jer ona prihvataju djecu sa smetnjama, kao svoje drugare, ako im se na adekvatan način pojasne neke stvari“, rekla je Dujović.

Ona je kazala da se preporuke odnose na unapređivanje sadržaja udžbenika koji su u primjeni u obrazovnom sistemu, kao i da je potrebno učiti djecu Brajovom i znakovnom pismu.

Dujović je poručila i da je neophodno primijeniti primjere dobre prakse sa lokalnog, na nacionalni nivo.