Počeo Ramazan, mjesec posta i dobročinstva

    2 meseca pre 296 pregleda Izvor: adria.tv

U noći između nedjelje i ponedjeljka počeo je sveti mjesec kod muslimana – Ramazan. Prvi dan Ramazana je 11. mart, prema kalendaru bitnih islamskih datuma.

Muslimanski vjernici u Crnoj Gori, koji se odluče za to, pridržavaju se posta od izlaska do zalaska sunca (od sabaha do akšama) sve do Bajrama, koji se ove godine proslavlja 10. aprila. Ramazanski post je treći od pet stubova Islama.

Za vrijeme Ramazana islamskim vjernicima je od zore do zalaska sunca zabranjeno konzumiranje bilo kakve hrane, pića (uključujući i vodu), kao i seksualni odnosi i pušenje cigara. Kako smo mogli čuti od Staropodgoričana koji poste, to nije samo uzdržavanje od hrane već i od loših, misli i djela.

Po riječima Poslanika Muhameda, uz jelo i piće, post kvare laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled. Ramazan je, kažu, mjesec oprosta i napretka pa u ovom mjesecu valja izgladiti odnose i oprostiti onima koji su počinili neki grijeh. Nakon posta muslimanski vjernici proslavljaju Ramazanski bajram koji traje tri dana.

Tog se dana klanja Bajram-namaz i posjećuje se groblje. Drugog dana Bajrama u posjetu dolaze porodica i prijatelji. Nakon Ramazanskog Bajrama, dva mjeseca i 10 dana nastupa Kurban Bajram koji traje četiri dana.