Radnici ostaju bez četvrtine plate

    3 godine pre 568 pregleda Izvor: dan.co.me

OKU je nekada bio trajni dokument, važio je na neodređeno. Ipak, odlukom, odnosno pristankom sindikata on je ograničen i mi smo došli u situaciju da se brojna prava ograniče, kaže Vujanović

2021. godine nekoliko desetina hiljada zaposlenih mogla bi koštati do 22,5 odsto zarade (četvrtina plate).

Prema riječima dugogodišnjeg sindikalca Veska Vujanovića, samo po osnovu minulog rada koji je garantovan OKU, zaposleni koji imaju do 10 godina radnog staža ostaju bez pet odsto plate, oni sa 20 bez 12,5, a oni sa 30 za čak 22,5 odsto zarade. Ističe da se tu ne računaju praznične dnevnice, noćni i prekovremeni rad. Vujanović navodi da se za ovu situaciju radnici mogu „zahvaliti sindikalcima koji su prije deset godina pristali da se trajanje OKU vremenski ograniči.

OKU je nekada bio trajni dokument, važio je na neodređeno. Ipak, odlukom, odnosno pristankom sindikata on je ograničen i mi smo došli u situaciju da se brojna prava ograniče. Samo minuli rad radnike će koštati dobrog dijela plate ako poslodavci odluče da im to ne isplate, jer imaju pravo na to. He postoji dokument kojim su oni obavezni da isplate minuli rad, osim ako ne postoji granski kolektivni ugovor. Teško je preračunati tačnu cifru i broj radnika koji će biti pogođeni, ali evo svaki zaposleni neka se zapita ima li granski kolektivni ugovor za njegovu oblast, da li su u njega prepisana prava iz OKU i kolika mu je plata, svako onda može u cent da izračuna bez čega ostaje smatra Vujanović.

Ističe da poslodavci nijesu u zavidnoj poziciji, te zbog pandemije lako mogu reći da ne mogu ispoštovati ono što nijesu ni obavezni.

U pokretu Alternativa koji se godinama bavi radničkim pravima kažu da zbog nepostojanja OKU radnici ostaju uskraćeni za iznose od najmanje 50 do čak 100 eura, zavisno od zarade i prirode posla.

Šteta zbog nepotpisivanja OKU može da bude više od 50 eura po radniku! Kolektivni ugovor je radnicima obezbijedio neke bolje uslove od onih koji su propisani Zakonom o radu. Za te uslove radnici su se izborili višegodišnjim pregovorima. Neodgovornost Đukanovića može svakog radnika koštati najmanje po 50 eura, a neke će koštati i više od 100 eura ako javna preduzeća budu zarade obračunavale po Zakonu o radu, a ne po OKU, kako je propisano. Tako da će mnogi radnici za januar primiti manje plate kaže koordinator Alteranative.

On ističe da ovo nije prvi put da „nas košta nerad i neodgovornost Đukanovića.

Ne računaju se samo direktne štete u nečiji rad već i propuštene dobiti. Propuštena dobit za ove radnike može biti velika pojašnjava Pejak.