EPCG za ulaganje u obnovljive izvore energije

    3 godine pre 351 pregleda Izvor: dan.co.me

Elektroprivreda (EPCG) u skladu sa međunarodnim trendovima, strateškom orijentacijom Vlade i internim aktima, čvrsto opredijeljena za ulaganje u obnovljive izvore energije, saopštilo je rukovodstvo elektroenergetske kompanije.

Predsjednik Odbora direktora EPCG i njen izvršni direktor, Milutin Đukanović i Nikola Rovčanin, ugostili su specijalistu ekologije Miloša Džiknića, ovogodišnjeg predstavnika Crne Gore na svjetskom kongresu mladih za klimatske promjene, koji se održava od 28. do 30. septembra u Milanu.

Prilikom razgovora, predstavnici EPCG su Điknića upoznali sa budućim projektima baziranim na zelenoj energiji.

– EPCG planira da postojeće proizvodne kapacitete, koje trenutno čine Termoelektrana (TE) Pljevlja, hidroelektrane (HE) Piva i Perućica, rastereti izgradnjom novih, i to onih koji bi potvrđivali pomenutu usmjerenost ka zelenoj energiji – navodi se u saopštenju.

Među aktuelnim ili budućim projektima EPCG naročito veliki značaj imaju projekti solarna elektrana Briska gora u Ulcinju, vjetroelektrana Gvozd u Nikšiću, plutajući solar na jezeru Slano, Solari 3000+ i Solari 500+, ekološka rekonstrukcija TE, kao i toplifikacija Pljevalja.

Džiknić je, nakon upoznavanja sa budućim projektima kompanije EPCG, kazao da mu je izuzetno drago što će se kompanija usredsrediti na energetsku tranziciju i zelene poslove, i prilagoditi elastičnosti rješenja zasnovanih na prirodi.