„Sječom i paljenjem ostaćemo bez šuma“

    3 godine pre 397 pregleda Izvor: rtcg.me

Ukoliko država nastavi da daje da šumu Gosteč siječe kako ko hoće, ostaćemo bez šuma, kazao je predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović. On tvrdi da je na djelu devastacija te pljevaljske šume. S druge strane, iz Uprave za šume odgovaraju da nema govora o devastaciji i da se sve radi po zakonu.

Mitrović odgovorno tvrdi da su svi požari u Crnoj Gori podmetnuti.

“Ako imamo šumske etate gdje se sjekla i izvlačila šuma, kvalitetna građa, a ove godine tu imamo požare, onda nešto nije u redu”, kazao je Mitrović.

Iz Uprave za šume tvrde da se vrši kontrola.

“Komisija je konstatovala da je doznaka izvršena stručno i da se ne radi o krčenju i devastaciji šuma, niti da postoji opasnost od erozije i narušavanja šumskog zemljišta. Nema govora o varvarskom ili divljačkog odnosa prema šumama”, saopštili su iz Uprave za šume.

Mitrović smatra da ukoliko se nastavi s praksom da šumu Gosteč siječe kako ko hoće, ostaćemo bez šuma.

“Jer 24 sata prolaze kamioni crnogorskim drumovima sa osječenom drvnom i tehnočkom građom koja nema ni jednog čekića. Mora da se stane na put krađi šume i paljenju šuma”, kazao je on.

Tvrdi da je neko u povlašćenom položaju.

Iz Uprave za šume tvrde da je na brdu Gosteč riječ o sječi šuma isključivo za potrebe namirivanja stanovništva u ruralnom području za ogrijev.

“Sve je u skladu sa zakonskim propisima i usvojenim planskim dokumentima i po doznaci gdje jedno domaćinstvo može dobiti do 10 metara kubnihdrveta što je i regulisano zakonskim odredbama. Niko nije stavljen u povlašćen položaj u odnosu na druge niti je moglo doći do sječe 100 do 300 metara kubnih godišnje”, saopšteno je iz Uprave.

Mitrović je kazao da je ovakvo upravljanje šumama neodrživo.