Predstavnici italijanskog Instituta za istraživanje u posjeti Pljevljima

    3 godine pre 452 pregleda Izvor: facebook - Opština Pljevlja

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović ugostio je juče (24. septembar 2021. godine) istraživače sa italijanskog Nacionalnog Instituta za istraživanje – CNR, koji zajedno sa Centrom za konzervaciju i arheologiju Crne Gore otpočinju višegodišnji projekat na unaprijeđenju lokaliteta Municipium S i arheološkim prezentacijama lokaliteta na teritoriji Pljevalja.

Cilj projekta je da se napravi mreža arheoloških nalazišta u Pljevljima i da se kombinuju razni mediji koji svjedoče o njima – satelitski i avio snimski, naučni radovi i dosadašnja arheološka istraživanja. U okviru prve zvanične posjete istraživača sa Instituta CNR Opštini Pljevlja, definisani su dalji pravci saradnje naše lokalne zajednice i učesnika projekta kako bi se što kvalitetnije unaprijedio ovaj vrijedni lokalitet smješten na teritoriji Pljevalja..

Predsjednik Opštine istakao je da pljevaljska lokalna samouprava ulaže napore da se područje na kom je smješteno nalazište Municipium S u dijelu imovinsko – pravnih odnosa riješi, kako bi se lakše valorizovala njegova istorijska i turistička vrijednost. On je poručio gostima da da u Opštini Pljevlja imaju dobrog partnera za sve buduće aktivnosti.

U okviru projekta planirano je da se na nekoliko lokaliteta u Pljevljima iz različitih razdoblja i obilazaka urade preliminarne strategije za prezentaciju i medijsko unaprijeđenje lokaliteta, kroz digitalne mape i ostale sadržaje.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Istorijskog instituta Crne Gore, Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i Narodnog muzeja Crne Gore.