Nema zapošljavanja, ni produžavanja ugovora

    5 godina pre 1529 pregleda Izvor: RTCG

Državni organi i javne ustanove, do 1. marta 2020. ne mogu zaposlenim na određeno produžavati ugovore, bez saglasnosti Užeg kabineta Vlade.

Sudstvu, državnom tužilaštvu i jedinicama lokalne samouprave Vlada je preporučila da isto tako postupe, poručuju iz izvršne vlasti.

“Državni organi i javne ustanove čiji je osnivač država zaduženi su, a sudstvu, državnom tužilaštvu i jedinicama lokalne samouprave je preporučeno, da obustave zapošljavanje zasnivanjem radnog odnosa na neodređeno i određeno vrijeme do 1. marta 2020. godine uz izuzetak da je moguće zasnovati radni odnos na određeno ili neodređeno vrijeme uz saglasnost Užeg kabineta Vlade”, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Vlada je usvojila Izvještaj o realizaciji Plana optimizacije javne uprave 2018-2020. za period 1. april – 30. jun 2019. godine i donijela Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru.

Ministarstvo javne uprave je zaduženo da do 1. marta 2020. godine dostavi Vladi objedinjeni izvještaj o realizaciji Plana optimizacije javne uprave 2018-2020 za III i IV kvartal 2019. godine.

Izmijenjenom Odlukom propisano je da se Sporazum o prestanku radnog odnosa ne može zaključiti sa zaposlenim koji obavlja poslove, koji su od posebnog značaja za nesmetano i redovno vršenje poslova neophodnih za ostavarivanje nadležnosti organa, odnosno pravnog lica u kome je zaposleno to lice.

“Takođe je propisano da se na radno mjesto zaposlenog kojem je prestao radni odnos u skladu sa stavom 1 člana 6 Odluke ne može zaposliti drugo lice, te da se to radno mjesto ukida izmjenom akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, u roku od 30 dana, od dana isplate otpremnine”, saopšteno je iz Vlade.