Rekonstrukcija puta Pljevlja–Boljanići traje četiri godine, na terenu mašina nema

    2 godine pre 1004 pregleda Izvor: dan.co.me

Iz Uprave za saobraćaj nedavno je saopšteno da će rekonstrukcija putnog pravca Pljevlja – Boljanići biti završena do 31. jula, predstavnici seoskih mjesnih zajednica koje gavitiraju na ovom potezu ne vjeruju da će radovi do tog roka biti ni početi, a kamoli okončani. Naime, predstavnici mjesnih zajednica tvrde da je dinamika radova jako loša i da ima još dosta nedovršenih poslova. Ističu da bi trebalo, ako bi se rok poštovao, angažovati znatno više ljudstva i mehanizacije na terenu.

– Rok za završetak svih radova je 31. jul 2022. i očekujem da možemo lagano taj rok da ispoštujemo i da taj put predamo učesnicima u saobraćaju, saopšteno je iz Uprave za saobraćaj uz pojašnjenje da je rok za završetak radova bio decembar 2020. godine, kao i da je izvođač radova „Crnagoraput“ rok probio za više od 17 mjeseci.

– Dosad je asfaltirano devet kilometara, a ostalo je još oko 7.300 metara, saopšteno je iz Uprave za saobraćaj uz pojašnjenje da je ukupna vrijednost radova 12,1 milion eura.

U Mjesnoj zajednici Boljanići ističu da bi novo pomjeranje bilo jako loše i da bi ozbiljno bili ugroženi stanovnici svih sela koja se nalaze na ovom putnom pravcu.

– Jako mnogo vremena je proteklo od početka radova i žitelji naših sela su u jako lošoj poziciji. Ovim putnim pravcem je izuzetno teško ići i čitav je kraj dodatno zamro zbog odugovlačenja sa poslovima, kazao je predsjednik MZ Boljanići Mijo Kotlaja.

Dok se u MZ Boljanići nadaju da će se poslovi privesti kraju do kraja jula, u drugim mjesnim zajednicama ističu da se ni novi rok neće ispoštovati.

– Prema situaciji na terenu, nikako se poslovi neće završiti do kraja jula. Da bi se radovi završili za dva mjeseca, već sada bi trebalo mehanizacija da radi punim kapacitetima. Povremeno na dionicama puta ima izvođenja radova, ali nikako ozbiljan rad, kaže predsjednik MZ Bukovica Gligor Topalović.

Prema njegovim riječima, da se ozbiljno pristupa ovom problemu, danas bi na putu trebalo da radi najmanje deset mašina, te da će biti dobro ako radovi budu privedeni kraju i do kraja godine.

Predsjednik MZ Potkovač Vasilije Drobnjak smatra da na trasi puta uopšte nema ozbiljnog rada. On kaže da mu nije poznato ni da su radovi počeli.

– Prije dva dana išao sam za Pljevlja i nigdje na putu nije bilo mašina niti se radilo. Mislim da tu nema ozbiljnog posla i biće dobro ako krajem jula počnu sa radovima a o završetku ne treba ni misliti – ističe Drobnjak i poručuje da je sramota da radovi traju četiri godina i da još uvijek nijesu okončani.

– Zamislite koliko se nadležni brinu o stanovništvu ovih sela koje jedva uspijeva da dođe do svojih kuća jer je put raskopan, a radovi se četiri godine ne završavaju – naglašava Drobnjak.

Rekonstrukcija putnog pravca Pljevlja – Boljanići negativno utiče i na saobraćajne veze sa Republikom Srpskom, jer se radi o magistralnom putu koji povezuje Pljevlja i Čajniče. Da je to tako, potvrđuje i podatak da sada iz Pljevalja do Sarajeva, umjesto svakodnevnog saobraćanja autobusa, postoje linije ponedjeljkom, srijedom i petkom. Prevoznici se žale da im se autobusi kvare usled radova na putu.

I saobraćajnica preko prevoja Čemerno u lošem stanju

– Većina Pljevljaka ne želi da putuje preko Čajniča u Sarajevo jer izbjegava dionicu puta do Boljanića, gdje se izvode radovi. Zato se bira put preko prevoja Čemerno, odnosno put Pljevlja – Priboj. Nažalost i ovaj put je u lošem stanju na teritoriji Srbije, jer ni oni nemaju interes da ulažu u njegovu rekonstrukciju, kaže izvršni direktor NVO „Breznica“ Milorad Mitrović i napominje da su na ovom putnom pravcu brojna oštećenja u vidu klizišta.

Mitrović ističe da je nekad ovaj putni pravac bio jako bitan i da je predstavljao glavnu vezu sa Pribojem, ali i sa cjelokupnim Podrinjem.

– Pljevlja su radovima na putnom pravcu prema Čajniču i neodržavanjem putnog pravca prema Priboju u potpunosti blokirana – tvrdi Mitrović.