Ostali smo bez više od 650 taksi preduzetnika, nadležni daju krila sivoj ekonomiji

    2 godine pre 343 pregleda Izvor: dnevno.me

Nestabilna politička situacija u zemlji uslovila je dodatno otežan položaj taksi preduzetnika u Crnoj Gori, smatra predsjednik Strukovnog sindikata taksista Crne Gore (SSTCG) Borislav Pavlović.

Taksi preduzetnici najavili su krajem prošlog mjeseca novi protest sredinom naredne sedmice, ali datum održavanja je još pod znakom pitanja.

Pavlović u razgovoru navodi da će vjerovatno u ponedjeljak, na Odboru udruženja, odlučiti o daljim koracima i eventualnom protestu, koji u ovom trenutku, kako kaže, vjerovatno i nema mnogo smisla.

„Protest će se sigurno održati, jer je to očigledno jedini način da skrenemo pažnju nadležnih i odgovornih za haos koji se dešava u taksi prevozu. Čekali smo reakciju nadležnih, ali je ona izostala. Trenutno imamo komplikovanu političku situaciju, koja nam sigurno ne odgovara, jer mi ne znamo kome da se obratimo“, kazao je Pavlović.

Ignorisanje nadležnih

Taksisti su u prethodnom periodu razgovarali i sa predstavnicima Poreske uprave, ministrom ekonomije, predstavnicima nekoliko opština, a imali su najavu da će se sastati i sa predstavnicima ostalih opština, ali od svega toga, kaže Pavlović, nije bilo ništa.

„Stanje u taksi prevozu je samo gore. Nadležni organi svojim neradom daju krila sivoj ekonomiji. Jednostavno svi znaju da neće biti sankcionisani i grabe što više posla na štetu legalnih taksista. Ispaštaju samo oni odgovorni, a sada imamo situacije da dolazi i do sukoba između legalnih i nelegalnih taksista, gdje ponovo ispaštaju legalni. Imali smo nedavno situaciju na taksi stajalištu u Dobrim Vodama gdje je ‘divlji’ taksista napao našeg kolegu. Nelegalni taksista mu je oteo vožnju, a naš kolega mu je samo odgovorio ‘zašto to radi’, nakon čega ga je ‘divlji’ taksista napao. Sve je to prijavljeno policiji i obojica su privedena, a nadležni inspektor je našem kolegi rekao: ‘Ko si ti da braniš njemu da radi’. To je sve što treba da znate o odnosu nadležnih prema nama. Niko od nadležnih neće da reaguje, a takbve situacije se dešavaju u svim gradovima“, istakao je Pavlović.

Takvih situacija, kako kaže, je sve više, a nerad nadležnih podstiče da se još više dešavaju ovakve ili slične situacije.

Zbog svega toga, taksisti najavljuju novi protest i blokadu saobraćaja.

„Vjerovatno ćemo organizovati protestnu vožnju i na taj način skrenuti pažnju na naše probleme. Postavili smo 10. avgust kao okvirni rok za protest, čekajući reakcije nadležnih, koje su ponovo izostale, kao i prethodnih puta. Poseban problem predstavlja i odluka Ustavnog suda da je Zakon o lokalnoj samoupravi neustavan, odnosno ako neustavna bude i odluka da su pojedini predsjednici opština nezakonitno na funkcijama, onda ne znamo ni kome da se obratimo. Oni su jedni nadležni da narede svojim organima da izađu na teren i rade svoj posao“, kazao je Pavlović.

Sve manje taksi preduzetnika

Ističe da je neophodno dodatno analizirati trenutnu situaciju, ali da „vrijeme polako prolazi na štetu legalnih taksi prevoznika“.

„Radna mjesta se iz dana u dan gase. Sve nas manje ima, a veliki broj nas je u dilemi da li uopšte i da produžava licencu, jer se ovaj posao ne isplati. Nadležni nas svojim neradom pretvaraju u socijalne slučajeve. U ovim godinama nemamo puno izbora i ne preostaje nam ništa drugo bez da budemo na birou rada i primamo socijalu“, poručio je Pavlović.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, u Crnoj Gori ima svega 947 taksi preduzetnika, a 2019. ih je bilo više od 1.600.

„Više od 650 radnih mjesta je ugašeno za manje od tri godine, prvenstveno neradom nadležnih i ignorisanjem naših zahtjeva, a nakon toga i pandemije i krize koja se u značajnoj mjeri odrazila na naše poslovanje“, kazao je Pavlović.

On podsjeća da „haos na tržištu prevoza putnika u drumskom saobraćaju traje dvije decenije, koji je izazvan hroničnim i maltene drskim, neradom nadležnih institucija zaduženih za sprovođenje zakonskih propisa u ovoj djelatnosti“.

Nadležni, kako kaže, uporno odbijaju da primjene zakone i opštinske odluke koje regulišu tu djelatnost, a siva ekonomija samo raste.

„Posebno poglavlje u favorizovanju sive ekonomije u djelatnosti prevoza putnika u drumskom saobraćaju zauzimaju, službenici koji su nadležni za nadzor u ovoj djelatnosi iz Uprava za inspekcijske poslove, Uprava prihoda i carina kao i lokalne Komunalne inspekcije, čiji službenici svojim dugogodišnjim neradom i selektivnim primjenjivanjem zakonskih propisa, su doveli na ivicu egzistencije sve one koji legalno obavljaju djelatnost prevoza putnika u drumskom saobraćaju, a posebno auto-taksi preduzetnike. Kako ni u tekućoj turističkoj sezoni nažalost nema aktivnosti nadležnih organa na suzbijajnju sive ekonomije, nego je svojim nečinjenjem samo ohrabruju i tako imamo za posljedicu, da se prevozom putnika u drumskom saobraćaju u Crnoj Gori, ne bavi samo onaj koji neće ili ko nema bilo kakvo vozilo“, objašnjava Pavlović.