Predsjednik Kovačević sa ambasadorom Slovenije u Crnoj Gori

    2 godine pre 417 pregleda Izvor: pljevlja.me

Predsjednik Kovačević sa ambasadorom Slovenije u Crnoj Gori: Iskazana spremnost za realizaciju važnih projekata na polju vodosnabdijevanja i zaštite životne sredine uz pomoć Ambasade Slovenije

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević boravio je, juče, sa saradnicima u posjeti Ambasadi Republike Slovenije u Crnoj Gori i tom prilikom susreo se sa ambasadorom Gregorom Preskerom.

Sastanku, na kojem je razgovarano o  mogućnostima i podršci slovenačke Vlade za realizaciju važnih projekata iz oblasti zaštite životne sredine i unaprjeđenja vodosnabdijevanja, prisustvovali su i potpredsjednik opštine Nenad Rubežić, sekretarka sekretarijata za inspekcijske poslove Slavica Vukanić, inspektorka za vode Miladinka Filipović, kao i ministar savjetnik slovenačkog ambasadora Borut Valenčić.

Na satsanku je konstatovano da je Opština Pljevlja uz pomoć Ambasade Slovenije u Crnoj Gori, aplicirala kod Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Vlade Republike Slovenije za projekat sufinansiranja Izgradnje postrojenja za preradu pitke vode „Breznica“. Vrijednost ovog projekta procijenja je na oko 1,6 miliona eura, i polovinu sredstava obezbijedila bi Vlada Slovenije, a drugu polovinu Opština u saradnji sa Vladom Crne Gore. Na taj način bi Opština obezbijedila potrebna finansijska sredstva za izgradnju postrojenja koje napaja vodom potrošače iz niske zone.

Drugi projekat se odnosi na pitanje trajnijeg rješavanja ulivanja otpadnih voda iz domaćinstava direktno u rijeku Vezišnicu, koja je kroz višegodišnje izvještaje Agencije za zaštitu životne sredine prepoznata kao najzagađenija rijeka, ne samo na teritoriji opštine, već i Crne Gore.

S obzirom na to da se radi o dva ekološka projekta koja su od značaja za zaštitu životne sredine i kvalitet života građana Pljevalja, dogovoreni su naredni koraci za sprovođenje ovih projekata, a  Ambasada Republike Slovenije je iskazala maksimalnu podršku i spremnost za realizaciju istih.