Cijena energije sve više opterećuje njemačke građane

    2 godine pre 244 pregleda Izvor: dpa - standardna prava upotrebe

U Njemačkoj raste broj građana kojima poskupjeli energenti postaju ozbiljno finansijsko opterećenje. Posebno trpe potrošači gasa, saopštio je u srijedu Institut za makroekonomiju i istraživanje poslovnog ciklusa (IMK) fondacije Hans Bekler (Hans-Böckler), prenosi agencija dpa.

Pozivajući se na sopstveno istraživanje, IMK navodi da je bezmalo dvije trećine od 2.200 ispitanika u avgustu troškove za energiju opisalo kao težak ili veoma težak teret. Udio te grupe u redovnoj anketi je naglo porastao poslednjih mjeseci. 

foto: Pixabay

Istraživači su anketirali i ljude koji se griju na lož-ulje. „Teško“ i „veoma teško“ finansijsko opterećenje osjeća polovina ispitanika, dok trošak daljinskog grijanja i grijanja na struju tako osjeća po oko 40 odsto.

Anketa je obradila i reakciju građana na dva vladina paketa za rasterećenje potrošača. Primaoci pomoći često nisu registrovali pozitivan efekat na lične finansije, navodi IMK.

Trećina jednočlanih domaćinstava, bez djece, i čak do dvije trećine porodica sa dvoje zaposlenih i dvoje djece efekte su ocijenili nedovoljnim.

„Tome možda doprinosi to što te paketi čini niz malih djelova“, ocijenio je direktor IMK Sebastijan Dulien (Sebastian Dullien), uz poziv vladi da ne ponovi tu grešku pri izradi trećeg paketa mjera.

Među dosadašnjim mjerama su ukidanje ekološke akcize, povećanje neoporezivog dijela zarade, 300 evra paušalne pomoći za energente i subvencionisana karta za javni prevoz po cijeni od 9 evra.

Treći paket, između ostalog, predviđa zamrzavanje cijene električne energije, jednokratne isplate za penzionere i studente kao i povećanje dječjeg dodatka.

IMK upozorava da anketa ukazuje na rizik pada lične potrošnje narednih mjeseci, jer ljudi novac za potrošnju prebacuju na plaćanje računa. Domaća potrošnja je, pritom, jedan od stubova njemačke privrede.

Nametnuta redukcija potrošnje pogađa i srednji sloj društva. „Posebno je izražena namjera građana da manje troše kod ugostitelja – to je najavilo 64 odsto ispitanika,“ rekao je Dulien.

Troškove na uređenje stana namjerava da skreše 63 osto, a za obuću i odjeću 61 odsto ispitanika.