DOO „Komunalne usluge“- Pljevlja planiraju ekshumaciju oko 700 grobnih mjesta u groblju „Ravne“ i izgradnju kosturnice

    2 godine pre 3874 pregleda Izvor: PV Informer
REDAKCIJA –

Pljevaljsko preduzeće „Komunalne usluge“ po riječima Mila Bujišića direktora preduzeća, planira u 2023.godini izgradnju kosturnice iznad gradske kapele za oko 700 preminulih građana, zbog neplaćenih usluga za zemljarinu u dužem vremenskom periodu, od strane rodbine preminulih.

Preduzeće je nekoliko mjeseci pokušavalo da dobije podatke o rodbini preminulih, jer veliki broj njih živi u inostranstvu ali u tome nisu imali mnogo uspjeha. Iz tog razloga su odlučili da prije izgradnje kosturnice i početka ekshumacije preminulih za koje u dužem periodu niko ne plaća pogrebne obaveze, obavještenje objavi preko službenog lista opštine i medija i tako daju još jednu mogućnost da se obavjesti rodbina preminulih i omogući da blagovremeno izmire obaveze za preminule članove svoje porodice.

Godišnja zemljarina za jednodjelna grobna mjesta sa pdv-om košta 21,20 eura, a za dvodjelna 32,40 eura, s tim da posle 30 godina od sahrane, godišnji troškovi zemljarine se umanjuju za 50 %.

Iz preduzeća napominju da su na ovaj drastičan potez prinuđeni zbog nedostatka novih grobnih mjesta u gradskom groblju i iz razloga što za oko 700 grobnih mjesta u kojima su sahranjeni građani Pljevalja u dužem periodu rodbina preminulih ne izmiruje obaveze .

Takva praksa se sprovodi i u regionu, jer je rok obaveznog počivanja preminulog u grobnom mjestu 10 godina, a posle ovog perioda porodica, srodnici i druga lica imaju pravo da ga produže, pod uslovom da se grobno mesto uredno održava i da je plaćena naknada za proteklo vrijeme.

Posmrtne ostatke iz grobova i grobnica kojima je istekao rok obaveznog počivanja, a on nije produžen, pogrebno preduzeće može po zakonu prenijeti u poseban zajednički grob ili grobnicu, o čemu se vodi posebna evidencija, a podaci o osobama čiji su posmrtni ostaci prenijeti se trajno čuvaju. Ukoliko se neko od naslednika potom javi, on može da zna kada je izvršena ekshumacija, gde se ostaci nalaze i ako to želi može da ih preuzme i sahrani tamo gde želi.

Gradsko groblje „Ravne“ je u funkciji već više od šest decenija a postoje mnoga grobna mjesta za koja i više decenija nije plaćana godišnja naknada, pa će biti upitno da li se može naplatiti godišnja naknada za zakup grobnog mjesta, uređenje i održavanje groblja a odnosi se na potraživanja starija od 10 godina, zbog eventualne zastarjelosti potraživanja.