Abazović: Podnijećemo krivičnu prijavu protiv Glavnog grada

    1 godina pre 197 pregleda Izvor: Vijesti

Premijer Dritan Abazović poručio je danas da će se država obračunati sa nelegalnim eksploatatorima šljunka.

„Biće saopštavana imena i prezimena, neka ljudi sami sude oko toga ko je kriv za situaciju u koju smo došli“, rekao je Abazović na pres konferenciji u Vladi, nakon konstitutivne sjednice Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije.

Kazao je da će predsjednik Vlade biti na čelu tima koji će periodično izvještavati o tome što je postignuto.

„Definitivno je da se aktivnosti vezano za suzbijanje ovih radnji ubrzati, kao i uklanjanje svih objekata sa obala Morače i na drugim mjestima“, naveo je Abazović.

Premijer je kazao da je kompanija Bemaks bila „glavni eksploatator“ u protekloj deceniji, i najavio krivičnu prijavu protiv Glavnog grada za ugrožavanje ekonomskih interesa države, rekavši da je ta lokalna samouprava „vezala ruke“ građevinskoj inspekciji da ne može ukloniti objekte Bemaksa.

Abazović je kazao da nisu daleko od odluke da se angažuje Vojska da štiti nacionalni interes. „Ne postoji veći ugroženi državni interes od izvorišta Bolje sestre“, istakao je on, rekavši da se mora krenuti i sa represivnim mjerama.

Naveo je da je biznis vezano za nelegalnu eksploataciju šljunka u posljednjih 10 do 15 godina bio vrijedan „sigurno blizu milijardu eura“.

Abazović je ocijenio i da je kompanija Bemaks sada zainteresovana da se zaustavi eksploatacija na rijekama.

„Vršili su nelegalnu eksploataciju godinama, onda su se prvi povukli, i sada navijaju da se druge firme onemoguće u tome, kako bi druge firme dolazile kod njih po materijal, odnosno oni imali monopol“, dodao je.

On je rekao da su predložili da se otvori specijalna linija putem koje bi građani mogli da podnesu prijavu.