U Pljevljima svaki treći penzioner prima najnižu penziju

    1 godina pre 313 pregleda Izvor: dan.co.me

U opštini Pljevlja trenutno ima 6. 493 penzionera, a prema riječima predsjednika Udruženja penzionera Vukadina Damjanovića više od jedne trećine njih prima najnižu penziju u iznosu od 259 eura. Damjanović naglašava da su primanja penzionera izuzetno niska i da veliki broj njih jedva preživljava.

– Posebno je teško za one penzionere koji nemaju riješeno stambeno pitanje i koji su suočeni sa zdrastvenim problemima. Troškovi liječenja su sve veći, a stanovi su preskupi – ističe Damjanović i dodaje da iznos najniže penzije od 259 eura nije dovoljan da se pokriju osnovni troškovi života.

– Trenutno ne raspolažem sa preciznim podacima koliko penzionera u Pljevljima ima najnižu penziju. Na osnovu podataka iz prošle godine najnižu penziju ima do dvije i po hiljade penzionera – kaže Damjanović i ističe da će precizne podatke imati u aprilu.

On naglašava da u udruženju preduzimaju sve kako bi pomogli najugroženijim članovima, ali ističe i da ta pomoć nije dovoljna.

– Tokom godine u dva navrata smo dijeli pomoć najugroženijim penzionerima u iznosu od 30 eura. Nova raspodjela novčanih sredstava može se očekivati tokom ljeta ali ona zavisi od iznosa raspoloživih sredstava. Što se tiče života penzionera mogu da kažem da je situacija izuzetno teška i da su mnogi penzioneri materijalno ugroženi, kazao je Damjanović i pojasnio da je rast cijena osnovnih životnih namirnica ozbiljno ugrozio životni standard najstarije populacije.

Poslednjih godina najnižu penziju imali su nekadašnji radnici „Prevoz Pljevlja“, „Građevinara“, pljevaljskog Šumskog preduzeća, „Montera“, kao i drugih preduzeća koja su propala tokom privatizacije. Najniža penzija prije pet godina bila je 125 eura, a potom je došlo do uvećanja na 145 pa na 147. eura. U jednom momentu, prije dvije godine, oko 930 penzionera primalo je penziju u iznosu od 147 eura. Odluka da se najniža penzija podigne na 259 eura je mnogo značila onima koji su imali 147 eura primanje.

Broj pripadnika trećeg doba u blagom padu

Kada je u pitanju broj penzionera u Pljevljima Vukadin Damjanović navodi da se isti u proteklom periodu nije značajno smanjio, kao i da se i prošle godine taj broj kretao oko šest i po hiljada.

-Broj penzionera se stalno mijenja, međutim u poslednjoj godini nije došlo do velikog smanjenja. Prošle godine u ovo doba u Pljevljima je bilo 6. 510 penzionera a ove godine ih je 6. 493 – kaže Damjanović.