Žabljak: Otvoreno skijalište Savin kuk

    4 godine pre 821 pregleda Izvor: standard.co.me

Skijalište u Ski centru Savin kuk na Žabljaku otvoreno je, a svečanost je organizovana u saradnji Skijališta Crne Gore, Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) i Nacionalne turističke organizacije (NTO). Za sve posjetioce bio je organizovan besplatan prevoz iz Podgorice, a prisutnima je boravak uljepšao nastup grupe „Crveno i crno“. Dijelio se i besplatan kačamak, dok je kompanija „Plantaže“ dijelila besplatno kuvano vino.

„Od prošle godine počeli smo intezivnije da radimo na otvaranju zimske turističke sezone. Vlada Crne Gore kroz značajna kapitalna sredstva i budžet ulaže u Skijališta i u drugu infrastrukturu na sjeveru“, kazao je državni sekretar u MORT-u Damir Davidović.

Kako je dodao Skijališta CG u koja je do sad uloženo oko 36 miliona eura, predstavljaju generator, ne samo dolaska turista, već generator potreba za stvaranjem novih vrsta usluga. Generator za zapošljavanje lokalnog stanovništva i unapređenje standarda svih građana.

„Samo ove godine, hoteli koji su najavljeni ili je već počela njihova izgradnja, dovešće do toga da naši zimski centri dobiju prve hotele sa pet zvjezdica, i dovešće do toga da samo ova četiri projekta dupliraju kapacitete smještaja na Sjeveru Crne Gore“, naveo je Davidović.

On je istakao da veliki hoteli predsavlja sidro razvoja turizma, kako zbog načina prodaje, tako i zbog brendova koji njima upravljaju.

Foto ZB4


Direktorica NTO Željka Radak Kukavičić je podsjetila da je organizacija na čijem je čelu imala intezivne promotivne aktivnosti u prethodnom periodu kada je zimska turistička sezona posrijedi.

„Tradicionalno, sa novogodišnjim praznicima počinje zimska sezona, a sa oko 12.000 evidentiranih turista imamo rast od sedam odsto u odnosu na isti period prošle godine“, kazala je Radak Kukavičić.

Imajući u vidu da su praznici pred nama, kako je dodala, očekuje se velika posjećenost primorskih gradova i sjevera.

„Ono što NTO očekuje u narednom periodu jeste sajam predstojeće zimske turističke ponude, ali i ljetnje. Važan sajam koji je ispred nas jeste sajam u Štutgardu, gdje će NTO zajedno sa turističkom privredom promovisati ono što jeste ponuda naših zimskih turističkih centara, a i ono što je generalno ponuda Crne Gore. Imamo ugovorene grupe i novinara i turoperatora za kraj februara i početak marta. Imajući u vidu što su prognoze za zimsku sezonu vjerujemo da će se te grupe iz zapadne Evrope, zaista vratiti zadovoljne“, poručila je Radak Kukavičić.

Direktor Skijališta Miloš Popović je kazao da trenutno nema dovoljno snijega za bezbjedno skijanje, ali i da ga očekuju narednih dana.

„Ove godine su u ponudi Ski centra Savin Kuk dvije žičare, tri ski lifta i oko pet kilometara skijaških staza namjenjenih za alpsko skijanje. Takođe će biti jedan avanturistički park namjenjen za najmlađe, a biće i u funkciji Staza za hodanje na krpljama, koja povezuje skijalište Savin Kuk i Crno jezero“, dodao je Popović.

Ove sezone, kako je naveo, na samom Centru je instaliralan najmoderniji sistem kontrole i evidencije skijaša, Ski data sistem, koji košta oko 150.000 eura. Prema njegovim riječima, to je dio investicije za narednu sazonu, kada će biti izgrađena i nova šestosjedna žičara i dodatnih četiri kilometra skijaških staza.

Direktorica TO Žabljak Vanja Krgović Šarović je poručila da Durmitor nudi cijeli spektar uživanja na planini.

„Tako za one koji nijesu ljubitelji skijanja postoje druge opcije – Šetnja kroz NP Durmitpor, mislim da će biti otvoren u onom djelu koji je moguć za šetnje i hodanje po Krpljama. Ove godine na Žabljaku imamo organizovanu stazu na Nordijsko skijanje koja je dobila sve standarde Fis organizacije. Naš cilj je da ove godine, po prvi put organizujemo i Republičko takmičenje u Nordijskom skijanju. Što se tiče hotela i privatnih smještaja aposloutno su svi spremni i već ovih dana prihvataju svoje prve goste. Ono što će biti naš doprinos, naravno u saradnji sa NTO, Skijalištima CG, i MORT-om jeste da se potrudimo da turistima na skijalištima omogućimo što zabavniji program, sa više zabavnih programa i sa više promocije“, istakla je Krgović Šarović.