Danas inauguracija Milatovića

    12 meseci pre 290 pregleda Izvor: dnevno.me

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović danas će u parlamentu položiti zakletvu i stupiti na dužnost predsjednika države. 

Ceremonija inauguracije počeće u 12 sati u Skupštini Crne Gore. Milatović polaže zakletvu na dan kada ističe mandat njegovom prethodniku Milu Đukanoviću.

Kako je najavljeno, predsjednica Skupštine Danijela Đurović otvoriće sjednicu, a zatim će uslijediti intoniranje himne.

Nakon toga će Milatović položiti zakletvu i održati inauguracioni govor, čime će biti označeno njegovo stupanje na dužnost predsjednika Crne Gore.

Po završetku sjednice, biće održana ceremonija Svečanog vojnog pozdrava na platou ispred Skupštine.

Po protokolu, u 17 sati i 30 minuta, predviđen je koktel u Vili Gorica koji priređuje predsjednik Crne Gore sa suprugom.

Milatović je pobijedio na predsjedničkim izborima u drugom krugu, održanom 11. aprila, u kojem je osvojio 58,8 odsto glasova.

Podsjetimo, svečana ceremonija polaganja zakletve tradicionalno se održavala na Cetinju, pred poslanicima, predstavnicima diplomatskog kora i gostima.

Međutim, ove godine biće održana u Skupštini Crne Gore. Milatović je 25. aprila saopštio da inauguracija treba da bude primjer najviših demokratskih standarda, te da je zato predviđena u Skupštini.

Njegovoj odluci prethodile su brojne reakcije političara i analitičara, koji su isticali da je očekivano i prirodno da inauguracija bude održana na Cetinju, te da bi bila veoma loša poruka da se uradi drugačije.

Takođe, ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filip Adžić više puta je isticao da u Crnoj Gori ne postoji mjesto gdje ne može biti izvršena inauguracija.

Tokom predizborne kampanje u martu, desio se incident na Cetinju, kada je grupa građana pokušala da spriječi Milatovićev promotivni skup.

Primopredaja dužnosti

Podsjetimo, Milatović i Đukanović imali su dva sastanka u sklopu procedure primopredaje dužnosti.

Nakon sastanka u četvrtak, na zajedničkoj konferenciji za medije, Milatović je istakao da su razgovori dobar primjer demokratske tranzicije vlasti. Najavio je da će inauguraciji prisustvovati i Đukanović.

„Mislim da će tog dana biti poslata dobra poruka iz Crne Gore, upravo dolaskom visokih predstavnika SAD, VB i naravno predsjednika svih zemalja Zapadnog Balkana, čime će Crna Gora poslati poruku mjesta koje okuplja“, rekao je, između ostalog, Milatović.

Đukanović je Milatoviću poželio uspješan mandat predsjednika, sa željom da sa te pozicije doprinese ostvarivanju najvažnijih nacionalnih interesa naše države.

Potvrđeno prisustvo više od 200 zvanica

Ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filip Adžić kazao je juče da je potvrđeno prisustvo preko 200 zvanica koje će inauguraciji prisustvovati uz pratnju svojih timova.

Inauguraciji će, kako je najavljeno, prisustvovati predsjednik Hrvatske Zoran Milanović,  članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić, predsjednik Albanije Bajram Begaj, kao i predsjednica Kosova Vjosa Osmani. Još nije zvanično potvrđeno prisustvo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Takođe, specijalni izaslanici SAD i Velike Britanije za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i Stjuart Pič potvrdili su dolazak na inauguraciju. 

Đukanović godišnjom konferencijom završio mandat

Podsjetimo, odlazeći predsjednik Crne Gore Milo Đukanović juče je u Rezidenciji na Cetinju održao redovnu godišnju konferenciju za medije kojom je završio mandat predsjednika. On se osvrnuo na rezultate ostvarene tokom njegovog mandata, te poručio da ih niko ne može osporiti.

Đukanović je, između ostalog, rekao da se neće povući iz politike.

„Iz čega da se povlačim? Iz onoga čemu sam posvetio život? Sve što bude trebalo toj politici i toj partiji u svim budućim kampanjama, imaće od mene. Ja sam odgovoran građanin ove zemlje i nastaviću u ovom svojstvu da podržim tu politiku“, rekao je Đukanović.

Poručio je i da će koristiti zakonsku mogućnost počasnog predsjednika, te da u Demokatskoj partiji socijalista formalno nema nikakvu funkciju jer se, kako kaže, nije povukao da bi tom partijom upravljao iz sjenke.

Na pravom iskušenju ćemo, smatra, biti tek nakon izbora.

„A ono će se ogledati na hrabrosti i odlučnosti lidera partija da naprave koalicije koje će voditi računa o interesima Crne Gore. Najvažniji interes je da nastavi put evropskog razvoja. Sve ostalo nijesu pametne kalkulacije“, dodao je Đukanović.

Poručio je da vjeruje i u bolju Crnu Goru i u bolju Evropu.  

„Nema vječne vlasti, samo je Crna Gora vječna“, istakao je Đukanović.

Ustavom Crne Gore, usvojenim 22. oktobra 2007. godine, predsjednik države bira se  neposrednim izborima na pet godina.

Od obnove nezavisnosti, 21. maja 2006. godine, funkciju predsjednika Crne Gore obavljao je Filip Vujanović, koji je bio izabran na predsjedničkim izborima 2008. i 2013. godine.

Đukanović je izabran na tu funkciju na predsjedničkim izborima 2018.