Putin čestitao Vagneru čiji šef najavljuje napuštanje Bahmuta; „Bahmut je mišolovka za Ruse“

    11 meseci pre 396 pregleda Izvor: antenam.net

Foto : Pixabay –

Duž ruske granice s Ukrajinom izbile su borbe nakon što su samoproglašeni ruski partizani pokrenuli prekogranični napad u Rusiji i ustvrdili da su pregazili pogranično selo po prvi put u ratu Kremlja protiv Ukrajine.

Čečenski vođa je za rusku državnu televiziju Rusija-1 rekao da ukrajinske i zapadne specijalne službe pripremaju terorističke napade kako bi ga ubile.

 Prigožin: Odlazimo iz Bahmuta za tri dana

Reuters javlja da je Jevgenij Prigožin, vođa privatne ruske vojske Vagner, ponovio zavjet da će povući svoje trupe iz Bahmuta za tri dana, a odbranu novozauzetog grada prepustiti regularnim trupama. „Na zapadnim rubovima postavljeni su odbrambeni položaji, pa će Vagner napustiti Artjomovsk između 25. maja i 1. juna“, rekao je on, koristeći naziv iz sovjetske ere za Bahmut.

„Ako vlastite snage Ministarstva odbrane nisu dovoljne, onda imamo hiljade generala – samo trebamo da sastavimo batalon generala, dati im sve oružje i sve će biti u redu“, poručio je Prigožin.

 „Bahmut je mišolovka za Ruse“

Ukrajinski poslanik opisao je Bahmut kao mišolovku za ruske snage i rekao da je Kijev dobro učinio spriječivši moskovske snage da uđu dublje u ukrajinsku teritoriju.

„Od samog početka rata Kremlju je očajnički trebalo da pobjedi, oni su imali samo gubitke. Stvorili su taj mit o Bahmutu kao da je to nešto izuzetno važno za njih. Mi smo od samog početka shvatili da je Bahmut s tehničkog aspekta običan grad koji nije velik. Na kraju krajeva, Bahmut je mišolovka za ruske snage na jugoistoku Ukrajine i ukrajinska vojska će definitivno nastaviti svoju operaciju jer je naš cilj vrlo jednostavan: moramo likvidirati njihove snage što je više moguće“, rekao je Andrii Osadčuk, poslanik stranke Golos za Sky news.

Dodao je da ukrajinske snage, dok su branile Bahmut, nisu dopustile Rusima da uđu dublje u ukrajinsku teritoriju do drugih gradova poput Kramatorska. 

10:35 Dnjepar napadnut sa 16 raketa i 20 dronova

Grad Dnjepar, u centralno-istočnoj Ukrajini, gađan je tokom prethodne noći sa 16 raketa i 20 ruskih eksplozivnih bespilotnih letjelica, saopštila je ukrajinska vojska.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana je tokom noćnog napada uništila četiri krstareće rakete i 20 jurišnih bespilotnih letjelica Šahed, navodi se u saopštenju.

Prigožin: Predajemo Bahmut ruskom ministarstvu odbrane, odlazimo 25. maja

Lider ruske paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin izjavio je da su njegove trupe, kako su i obećale, osvojile cijelu teritoriju Bahmuta i da će napustiti zonu konflikta u toj oblasti u toku sljedeće nedjelje.

„Osvojili smo cijelu teritoriju Bahmuta kao što smo i obećali, do posljednjeg centimentra, danas ništa nismo dalje osvajali“, naveo je Prigožin u nedjelju u audio poruci na Telegramu.

On je rekao da će teritoriju Bahmuta predati ruskom Ministarstvu odbrane, prenio je Rojters.

„Kao što smo rekli juče – predajemo naše pozicije Minsitarstvu odbrane i 25. maja napuštamo zonu konflikta“, izjavio je Prigožin u subotu, rekavši da su njegove snage preuzele Bahmut, nakon devetomjesečne opsade tog grada na istoku Ukrajine.

Međutim, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski demantovao je da je Bahmut pao u ruke ruskih snaga. Rojters navodi da nije mogao da potvrdi izvještaje sa linije fronta.