Vještak: Ispuštanje voda sa Maljevca uzrok pomora ribe

    4 godine pre 621 pregleda Izvor: vijesti.me

Suđenje odgovornima iz Termoelektrane Pljevlja koje tužilaštvo tereti za ispuštanje otrovnih materija u rijeku Vezišnicu kada je došlo do uginuća velike količine ribe u rijekama Vezišnica i Ćehotina, juče je na zahtjev odbrane odloženo za 24. februar.

Suđenje je odloženo nakon što su advokati odbrane tokom ispitivanja vještaka biološkinje Snežane Vidanović saopštili da im nije dostavljeno više dokumenata, na koja se u svom nalazu juče pozvala.


Advokati su kazali da ne posjeduju Izvještaj Centra za ekotoksikološka ispitivanja, niti patomorfološki izvještaj Specijalističke Veterinarske ustanove, za koje je Vidanović kazala da ih je koristila.


Advokati su rekli da se optužnica temelji na ta dva dokumenta i da bez njih ne mogu postavljati pitanja Vidanović.


U svom nalazu Vidanović je navela da je do pomora ribe došlo zbog ispuštanja otpadnih voda sa deponije Maljevac na kojoj već 37 godina Termoeletrana odlaže pepeo I šljaku koji nastaju ka nusprodukt rada pljevaljskog bloka.


Ove dokumente nije posjedovalo ni tužilaštvo, niti se nalazi u spisima predmeta.


Jedan od optuženih, stručno lice za zaštitu životne sredine u Termoelektrani Slavko Vukašinović kazao je da uzorkovanje vode i ribe iz rijeka nije uzeto na način kako je to propisano, ustvrdivši da otpadne vode sa deponije Maljevac po svom sastavu nisu mogle dovesti do uginuća ribe. Vukašinović je bio dugogodišnji direktor Termoelektrane.


Na pitanje sutkinje Ljiljane Popović, Vidanović je odgovorila da u Integrisanoj dozvoli koju posjeduje Termoelektrana Pljevlja nije predviđeno koje mjere treba preduzeti u slučaju kada prestanu da rade pumpe na bager stanici, što se i desilo kritičnog dana.
“Da je rezervna varijanta bila propisana onda bi oni po njoj postupali”, kazala je Snežana Vidanović.


Na prošlom suđenju, optuženi bivši direktor Termoelektrane Vladimir Šestović, kazao je da su su 4. jula bili primorani da ispuste vodu sa deponije Maljevac u rijeku Vezičnicu kako bi spriječili prelivanje zemljane brane i njeno eventualno pucanje, što bi imalo nesagledive posljedice. On je kazao da je to jedino tehnološko rješenje.


Osim Šestovića, optužen je i vođa smjene Ratomir Debeljević, rukovodilac sektora za operativnu kontrolu i planiranje Dragan Babić i stručno lice za zaštitu životne sredine Slavko Vukašinović.
Debeljević i Babić se terete za krivično djelo zagađenje životne sredine, za šta je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina. Šestoviću i Vukašinoviću se stavlja na teret krivično djelo nepreduzimanja mjera zaštite životne sredine. Za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora do tri godine. Za oba krivična djela optužena je i Eelektroprivreda Crne Gore (EPCG) kao pravno lice.


Na prošlom ročištu u svojstvu svjedoka saslušan je i predsjednik Sportskog ribolovnog kluba “Lipljen” Vaso Knežević.
Knežević je kazao da je do pomora ribe došlo u dužini toka od 14 kilometara. Rekao je da je i EPCG uplatila klubu 341.000 eura po osnovu štete. Na pitanje advokada Gorana Rodića ko je utvrdio da je Termoelektrana odgovorna za pomor ribe, Knežević je kazao da su to uradili stručnjaci Prirodno-matematičkog fakulteta.


EPCG prvo priznala, a sada negira krivicu


Svi okrivljeni, uključujući i EPCG negirali su krivicu, iako je iz EPCG nekoliko dana nakon incidenta saopšteno da je njihova komisija utvrdila da je do ekološkog incidenta došlo nakon što je smjenski inženjer u TE Pljevlja R. D, bez dozvole nadređenih i poštovanje procedure, ovlastio rukovaoca ventilom da otvori ventil koji kontroliše ispuštanje materija u rijeku Vezišnicu, pritoku Ćehotine. Odbor direktora je tada uputio izvinjenje zbog nemilog događaja uz “duboko žaljenje zbog ekološkog akcidenta na vodotoku Vezišnice i Ćehotine”.


Šestović je kazao da je nakon akcidenta, ekološki inspektor naložio zavarivanje tri ventila iznad rijeke Vezišnice kako bi se spriječilo dalje izlivanje otpadnih voda u Vezišnicu.


Predstavnik EPCG Mladen Joksović na prošlom ročištu je rekao da im je u međuvremenu ekološka inspekcija omogućila da odblindiraju ventil kako bi ispustili otpadne vode sa Maljevca, ali da ih nakon toga ponovo blindiraju.