Darmanović: Strani ambasadori ne mogu da se miješaju u to ko će za šta odgovarati

    4 godine pre 541 pregleda Izvor: pobjeda.me

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kazao je da je ambasador Srbije Vladimir Božović pozvan na razgovor jer strani ambasadori ne mogu da se miješaju u to ko će za šta da odgovara.

Darmanović je ovo kazao na zajedničkoj konferenciji za medije sa mađarskim šefom diplomatije Peterom Sijartom.

Božović je pozvan na razgovor u MVP jer je komentarisao remitovanje spota hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona tražeći odgovornost za emitovanje muzičara koji promoviše ustaštvo.

Sijarto je kazao je da je za sada nema infotmaciju o tome kada bi EU mogla otvoriti granice.

– Konkretan odgovor na to pitanje ne mogu da kažem, ali jedna stvar je sigurna da prevoz robe teče neometana i treba da se obezbijedi ljudima da prelaze granicu ako su tamo zaposleni. Ali kada će se otvorit granice to ne znam – rekao je Sijarto.

On je kazao da je u nteresu Mađarske je da se zemlje Zapadnog Balkana pridruže Evropskoj uniji (EU), navodeći da je vrijeme da Crna Gora otvori posljednje pregovaračko poglavlje.

– Imamo značajne trgovinske partnere u ovoj regiji i mađarski investitori zainteresovani su za zemlje Zapadnog Balkana. Smatramo da je vrijeme da Crna Gora otvori posljednje poglavlje – naveo je Sijarto.

Mađarska je, kako je poručio, spremna da pruži svu moguću podršku i stavlja poseban naglasak na ubrzavanje pregovora sa zemljama kandidatima iz Zapadnog Balkana.

– Cijenimo što je Crna Gora u teškim situacijama pokazala sposobnost da se suoči i sa najtežim okolnostima –  dodao je Sijarto.

Sijarto je kazao da za sada nema informaciju o tome kada bi EU mogla da otvori granice.

-Treba da razmotrimo koji će biti uticaji otvaranja granica na broj oboljelih i na osnovu tih podataka ćemo odlučiti koja će zemlja i na koji način otvoriti granice –  rekao je Sijarto.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kazao je da je donacija Mađarske, u vidu medicinske pomoći i opreme od 50 hiljada hiruških maski i 2,5 hiljada zaštitnih odijela, gest solidarnosti i humanosti i da će doprinijeti da se Crna Gora suprotstavi globalnom izazovu.

Kako je rekao, Crna Gora je pored humanitarne pomoći, Mađarskoj zahvalna i na snažnoj političkoj i ekspertskoj pomoći.

-Razmijenili smo mišljenja o značaju finansijske podrške EU Zapadnom Balkanu. Konstatovali smo da je na nedavnom samitu EU – Zapadni Balkan još jednom potvrđena evropska budućnost regiona –  naveo je Darmanović.