Ključna izrada održivog rebalansa budžeta

    4 godine pre 549 pregleda Izvor: dan.co.me

Ekonomska analitičarka Mila Kasalica kazala je da su izrada održivog ovogodišnjeg rebalansa i budžeta za narednu godinu ključni izazovi nove vlade. Kasalica je istakla da će to biti naporan i iscrpljujući posao.

– Ključno je pripremiti održiv rebalans budžeta, kao i budžet naredne godine, posebno imajući u vidu značajne odlive koje su Vlada i resorno ministarstvo odradili tokom jula i avgusta, ponašajući se kao da se ne nalazimo u najdubljoj ekonomskoj krizi svjetske ekonomije u stoljeću – rekla je Kasalica agenciji Mina biznis. Ona je ocijenila da će to biti užasno naporan i iscrpljujući posao, oko kojeg bi, da je Crna Gora zajednica odgovornosti, odlazeća Vlada trebalo da pruži punu podršku u radu.

– Kako odgovorna institucionalna i strukovna podrška odavno nijesu naša realnost, tada odgovorno kao građani i građanke Crne Gore moramo prihvatiti činjenicu da će budući ministar finansija biti najnevoljenija osoba crnogorske javne scene – smatra Kasalica. Prema njenim riječima, iako će to biti neumoljivo- izvjesno, važno je iznaći sve mehanizme da se pripreme ozbiljni dokumenti, koji će simbolisati ublažavanje, stabilizaciju i oporavak crnogorskih javnih finansija, a posredno i ukupne ekonomije zemlje.

– Vrijeme je da se ravnodušnost, apatija i cinizam u intelektualnom promišljanju rezultata izbora s kraja avgusta svedu na sporadične doskočice, kako bi se budućem ministru finansija dalo dovoljno informacija i taktičkih inputa da se strukturiraju dokumenti zaokreta – navela je Kasalica.