LJEKARI I DALJE ODLAZE…

    5 godina pre 867 pregleda Izvor: PV Informer

Prema informacijama Sindikata doktora medicine Crne Gore nastavlja se odliv najboljih crnogorskih ljekara. Crnogorski javni zdravstveni sistem napustio je dr Dragan Vujović, D.Z Podgorica.

Dvoje vrhunskih ljekara, dr Dragan Vujović, specijalista radiologije i njegova supruga dr Radica Tomović Vujović, specijalista anesteziologije, godinama su živeli kao podstanari i snosili troškove prevoza na relaciji Podgorica – Cetinje.Novi radni odnos zasnovali su u Sloveniji.

Dugo radno vrijeme, stres i niske zarade najčešći su uzroci koji utiču na odlazak ljekara iz države, saopštila je predsjednica Sindikata doktora medicine Crne Gore Milena Popović Samardžić.

Sindikat doktora medicine Crne Gore (SDMCG) uputio je otvoreno pismo premijeru Dušku Markoviću u kojem ističu da je zdravstveni sistem proteklih nekoliko godina zbog niskih plata napustilo preko 150 mladih ljekara i specijalista koji su trebali da budu nosioci posla u bolnicama i domovima zdravlja. U pismu, koje je potpisala predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić, ističu da su podstaknuti činjenicom da Vlada već intenzivno radi na planiranju budžeta za iduću godinu.

Prema njenim riječima na odlazak ljekara takođe utiče nedostatak kvalitetne infrastrukture, loši međuljudski odnosi, poteškoće u uspostavljanju ravnoteže između posla i života i nedostatak društvene podrške.

“Crnogorski ljekari su danas, nakon značajnih povećanja zarada u Srbiji i Rumuniji, zvanično najslabije plaćeni ljekari u Evropi, a to nas nikako ne približava EU čijem članstvu stremimo. Obraćamo vam se sa molbom da sa vama održimo sastanak na kojem bi se razmatrala mogućnost povećanja zara d a ljekarima zaposlenim u javnom zdravstvenom sistemu Crne Gore. Nesporna je činjenica da sve više crnogorskih ljekara odlazi iz javnog sektora. Na osnovu podataka Sindikata doktora medicine, u poslednje četiri godine crnogorsko javno zdravstvo napustilo je oko 10 odsto ljekara. Među njima su najviše zastupljeni mladi ljekari, sa tek svršenim studijama, kao i stručnjaci srednje generacije koji su trebali dati snažan doprinos podizanju kvaliteta zdravstvene zaštite”, navodi se u pismu.