KOR: Odustajanje od radova na žičari Savin Kuk je zloupotreba ovlašćenja državne i lokalne vlasti

    3 godine pre 851 pregleda Izvor: PV Informer

Udruženje građana Dalje nećeš moći, koje se bavi zaštitom prirodnih resursa Durmitora od raznih devastatora,koji se kriju iza odrednice investitori, danas smo se obratili predsjedniku Opštine Žabljak Veselinu Vukičeviću, zbog najnovijih odluka Vlade, koje se kose sa dogovorom iz jula 2020. 

Naime, u obavezi smo da upoznamo javnost sa zaključcima sastanka održanog dana 04.07.2020.  na kom su prisustvovali Predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukičević, Ministar kulture Aleksandar Bogdanović , Sekretarka Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO-om Milica Nikolic, Državni Sekretar Damir Davidović , Maja Delić iz Uprava za javne radove, Inzinjer Miljan Gogić ispred firme Novi Volvox, Jevto Eraković,  koordinator za izbore 2020 godine opštine Zabljak, Milutin Tomić, direktor skijališta Savin kuk, pretstavnici Ministarstva Ekonomije, potpresjednik Opštine Žabljak Vasilije Jaksić, predsjednik skupštine Opstine Žabljak Vidoje Tomčic, Sava Zeković u svojstvu načelnika sekretarijata za urbanizam, kao i pretstavnici cjelokupne privrede grada Žabljaka.
Nakon objavljivanja izvještaja UNESCO/IUCN misije iz 2020. godine , u  kojima se odobrava rekonstrukcija postojećih žičara na lokalitetu Savin Kuk, ali ne i proširenje njihovih kapaciteta u zaštićenoj zoni NP koji je i bio tema sastanka,  donešen je jedinstven zaključak da je potrebno izvršiti preprojektovanje već nabavljene žičare, a potom i izvršiti zamenu postojeće koja je stara više od 30 godina, sa čim je Inženjer Gogić-Novi Volvox bio saglasan.

Umjesto realizacije postignutog dogovora  Vlada donosi odluku 5. i 9. novembra 2020. godine bez održavanja sjednica, i usvaja  predlog o raskidu ugovora zaključenog između Ministarstva održivog razvoja i turizma – Direkcija javnih radova kao naručioca i „Novi Volvox“ d.o.o. Podgorica kao izvođača za usluge projektovanja i izvođenja radova na izgradnji šestosjedne žičare i 4 km ski staza, na lokaciji „Savin kuk“ u opštini Žabljak sa predlogom da se nabavljene instalacije žičare za potrebe skijališta „Savin kuk“ iskoriste za spajanje ski centara u izgradnji „Žarski“ i „Cmiljača“,kako je saopšteno je iz Valde.

Jednostavno je neobjašnjivo da odlazeća Vlada činom odustajanja od izgradnje žičare na Durmitoru  namjerava u formi kazne za neposlušnost sankcionisati građane Žabljaka , umjesto da ih „nagradi“ za njihovo uspješno djelovanje u zaštiti i očuvanju NP Durmitor sprječavanjem devastacije istog uled koruptivnih  radnji nesavjesnih pojedinaca, te za očuvanje statusa NP Durmitor na UNESCO – WH listi svjetske baštine, koje su građani Žabljaka i okoline svojim zalaganjem izvojevali .

Ukoliko bi nabavljena oprema bila postavljena na neki drugi lokalitet, umjesto da se iskoristi za rekonstrukciju žičare na Savinom Kuku ili Malom Štuocu, nenamjenskim trošenjem više od 11 miliona eura novca poreskih obveznika, došlo bi do grube zloupotrebe ovlaštenja od strane Vlade Crne Gore, ali i Vas kao nosioca lokalne vlasti.

Iznenađuje nas takva odluka Vlade kao i stav predstavnika Opštine Žabljak da su saglasni sa ishitrenim potezima nadležnih institucija (Vlade Crne Gore, MORT-a, JPNPCG, NP Durmitor), te i dalje insistiraju na opravdavanju svih prethodno donijetih, a neprimjerenih odluka koje su vodile ka devastaciji  NP Durmitor, sa akcentom na odvođenje vode iz Modrog jezera,  kao i izgradnji šestosjedne žičare na lokalitetu Panalj.

Poznata su upozorenja naučne javnosti  na činjenicu da će iz godine u godinu zbog uticaja klimatskih promjena biti sve manje sniježnih padavina, te je stručan odabir adekvatne lokacije za izgradnju ski-centara više nego presudan za njihovu ekonomsku opravdanost .

Shodno tome , donositi odluku o preusmjeravanju žičare, bez javne rasprave na tu temu i učešća struke na njoj,  je krajnje neprincipijelno, da ne upotrebimo riječ – bahato .

Ovim činom preusmjeravanja sporne žičare na lokaciju gdje nije planirana do sada, Durmitor bi nastavio negativan trend razvoja , što bi doprinijelo daljem iseljavanju stanovništva ovog područja , sa svim posledicama koje bi uslijedile .

Svjedoci smo da bi sudbina skijališta Štuoc i Javorovača za veoma kratko vrijeme mogla zadesiti i skijalište Savin Kuk , te biste na taj način, svojim neprimjerenim odlukama, zapečatili sudbinu durmitorskog zimskog turizma , a on, Durmitor, uz dužno poštovanje ski-centrima Žarski i Cmiljača, to ničim nije zaslužio !

Ovim putem molimo, nadležne institucija da u najkraćem roku donesu HITNU OBUSTAVU sprovođenja odluka Vlade od 5. i 9. novembra 2020. godine, donijetih bez održavanja sjednica, i o preduzetim koracima nas izvijestite.

U očekivanju prvih rezultata , i nadi da ćete sudbinu građana Žabljaka, i durmitorskog područja uopšte, konačno i zasluženo vratiti u ruke istih tih građana , srdačno Vas pozdravljamo .

Udruženje građana – DALJE NEĆEŠ MOĆI
član Koalicije za održivi razvoj – KOR