Odlikovanja i lični predmeti heroja

    3 godine pre 743 pregleda Izvor: dan.co.me


Izložbom „Memorijal NOB-a kroz spomen-obilježja i militarije” široj javnosti po prvi put je prikazan dio istorijske zbirke Zavičajnog muzeja Pljevlja, ali i fotografije sedamdeset spomen-obilježja i ploča. Iz Zavičajnog muzeja, u čijoj je organizaciji i izložbenom prostoru otvorena izložba, ističu da je bilo neophodno na što vidniji način predstaviti spomeničku cjelinu koja govori o dešavanjima iz Drugog svjetskog rata na prostorima pljevaljske opštine. Pritom je uz kratak istorijski pregled svim posjetiocima omogućeno da se upoznaju gdje se spomen-obilježja nalaze, kao i u čiju su čast podignuta. Istovremeno kroz praćenje izložbe posjetiocima je omogućeno da dođu i do saznanja na koji su se način odvijali brojni događaji u pomenutom ratu.

Kao institucija, koja prikuplja, istražuje, čuva i prezentuje javnosti svjedočanstva ljudske prošlosti, Muzej je, upravo, predmetima iz svoje istorijske zbirke upotpunio prikaz spomen-obilježja. Ovo je prvi put, da se istorijski materijal Zavičajnog muzeja predstavlja široj javnosti. Imate priliku da vidite dio zbirke oružja i vojne opreme, odlikovanja i ličnih predmeta istaknutih narodnih heroja, kao i poginulih boraca, koji su pronađeni prilikom izmještanja njihovih grobnih ostataka iz masovnih grobnica sa Čitluka, Zlodola, dvorišta gimnazije i Ševari u spomen-kosturnicu Memorijalnog centra Stražica, kazala je autorka Dejana Drobnjak.

Drobnjak, kustoskinja Zavičajnog muzeja Pljevlja, kaže da su na izložbi prikazani spomenici, ali i kraći istorijat. Pritom je predstavljena spomenička cjelina koja je dopunjena arhivalijama, militarijama i oružjem, koji pripadaju istorijskoj zbirci Zavičajnog muzeja.

Izložba je dopunjena vojnom opremom i oružjem, koje je pripadalo borcima 5. Sandžačke brigade, kazala je Drobnjak uz zahvalnost stručnom timu, zaposlenih u Zavičajnom muzeju Pljevlja.