Od januara cijene porasle za 10%

    9 meseci pre 219 pregleda Izvor: rtcg.me

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u avgustu 2023. godine u odnosu na jul 2023. u prosjeku su više za 1,7%, saopštio je Monstat.

„Potrošačke cijene u avgustu 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su više za 8,6%“, pokazuju podaci Monstata.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: gorivo i mazivo za motorna vozila, čvrsta goriva, povrće, meso, odjeća, cipele i ostala obuća, usluge smještaja, voće.

„Potrošačke cijene u periodu januar-avgust 2023. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 10,1%“, navode u Monstatu.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u avgustu 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast u grupama: Prevoz (3,9%); Odjeća i obuća (2,3%).

„Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (2,2%); Restorani i hoteli (1,9%); Hrana i bezalkoholna pića (1,7%); Rekreacija i kultura (1,3%); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (0,4%); Zdravlje (0,3%); Alkoholna pića i duvan (0,1%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Ostala dobra i usluge (-0,3%)“, saopšteno je iz Monstata.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.