Abazović bi pregovarao o formiranju vlade, ali na drugačijim osnovama

    10 meseci pre 358 pregleda Izvor: vijesti.me

Premijer i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović bi bio spreman da sjedne za sto i razgovara o formiranju Vlade ukoliko bi se pregovori vratili nekoliko koraka unazad, saznaju „Vijesti“.

Abazović, koji trenutno boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, je prema saznanjima „Vijesti“ na više sastanaka sa američkim zvaničnicima i EU partnerima govorio o procesu formiranja nove vlade i konstatovao da su došli u ćorsokak, te da su izlaz ili izbori ili novi pregovori, ali na drugačijim osnovama i sa jasnim konceptom koji bi definisao strategiju i ciljeve te vlade.

U razgovorima je dodao i da suštinske reforme DPS-a ipak nema i posle formalnog silaska Mila Đukanovića i da smatra da je partija i dalje zarobljena od njega i njemu bliskih kompanija, te da ne smatra da mogu u ovom trenutku biti partner za demokratizaciju i dekriminalizaciju.

Abazović je govorio i o istorijskom značaju buduće saradnje crnogorskih istražnih organa i američkog FBI na rasvjetljavanju najvećeg zločina iz bliže prošlosti – ubistva osnivača i urednika Dnevnog lista „Dan“ Duška Jovanovića, koji bi vodio ka izvršiocima i nalogodavcima, ali odgovorio i na brojna druga pitanja iz prošlosti.

Izvor tvrdi i da je Abazović svojim sagovornicima predočio nove detalje oko finansijske moći bivšeg režima, mreže njegovih pomagača, tajnim računima i offshor kompanijama, kao i o povezanim licima i kompanijama.