Abazović: CG put naprijed vidi samo uz vladavinu prava

    5 dana pre 85 pregleda Izvor: RTCG

„U svijetu rastućih podjela, rastućih tenzija i nestabilnosti, Crna Gora put naprijed vidi samo kao zemlja u kojoj će vladavina prava osigurati poštovanje jednakih prava. Jedina moguća Crna Gora je ona koja slavi različitosti kao svoju snagu i prilagođavanje razlikama kao način života. Danas sam govorio na sastanku Generalne skupštine UN na visokom nivou povodom obilježavanja tridesetogodišnjice usvajanja Deklaracije o pravima pripadnika nacionalnih ili etničkih, vjerskih i jezičkih manjina“, saopštio je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović tokom govora na sastanku Generalne skupštine UN.

foto: Facebook

Citirajući Marka Miljanova „Čojstvo je braniti drugoga od sebe“ premijer je poručio da je stepen slobode u jednoj zemlji određen nivoom bezbjednosti koju uživaju manjine, te da društvo u kome se manjine osjećaju ugroženo nije istinski demokratsko.

„U tom svjetlu, Crna Gora je u svoje zakonodavstvo ugradila sve međunarodne mehanizme koji se odnose na zaštitu nacionalnih, etničkih, vjerskih ili jezičkih manjina. Manjine u Crnoj Gori su imale važnu ulogu u obnavljanju nezavisnosti Crne Gore i igraju ključnu ulogu u našim nastojanjima da postanemo nova članica Evropske unije“, kazao je predsjednik Vlade.

On je istakao da Crna Gora svoje manjinske zajednice doživljava kao neizostavno bogatstvo i snažan stub multietničke, multireligijske i višejezične zemlje posvećene prihvatanju i primjeni vrijednosti sadržanih u Povelji UN o ljudskim pravima i Agendi UN za 2030.

Ocijenio je da je jedina moguća Crna Gora – ona koja slavi različitost kao svoju snagu i prilagođavanje razlikama kao način života.

“Naši napori su usmjereni na očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa manjina i podizanju nivoa njihove svijesti o sopstvenom statusu, pravima i obavezama u skladu sa međunarodnim standardima i pozitivnim pravom Crne Gore. Stoga, ostajemo odlučni u našim nastojanjima da osnažimo pripadnike svih manjinskih grupa u Crnoj Gori da u potpunosti učestvuju u kreiranju javnih politika i odlučivanju”, kazao je predsjednik Vlade tokom izlaganja u Ujedinjenim nacijama.

foto: Facebook

On je istakao da će Crna Gora preduzeti sve da manjine mogu u potpunosti da učestvuju u ekonomskom napretku i razvoju zemlje.

“Crna Gora će nastaviti da povećava vidljivost manjinskih zajednica u svim sferama života i poboljšati zaštitu propisanih manjinskih prava. Ostajemo jaki i istrajni u našim nastojanjima da postanemo zemlja koja će biti pravi dom svakom svom građaninu” zaključio je premijer. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: