Abazović: Kavački klan u vrhu Uprave policije, nadam se da će biti procesuirani

    1 godina pre 233 pregleda Izvor: Nova M/Pobjeda

Kavački klan je u vrhu Uprave policije i nadam se da će oni koji su na čelu te organizovane kriminalne grupe na kraju biti procesuirani – kazao je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović na televiziji Nova M, komentarišući hapšenja u vrhu Uprave policije, iz Vašingtona, gdje boravi u službenoj posjeti, prenosi Pobjeda.

Nada se, kako je rekao, da je sad građanima jasno sa čim su se suočavali u prethodne dvije i po godine.

foto-gov.me

„Izuzetno sam ponosan na Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje i zahvalan sam EUROPOL-u što je uspio da otvori komunikaciju“, naveo je Abazović.

Mnogo puta je, dodaje, upućivao na to da organizovani kriminal vlada Crnom Gorom.

„Naše javno obećanje da ćemo se toga riješiti se svakim danom ispunjava“, rekao je Abazović.

To je grupa koja se, prema njegovim riječima, vrti oko Radoja Zvicera i još jednog čovjeka kome, kako je kazao, neće otkrivati identitet, a koji je njega tužio. 

„Ali ni jedan ni drugi ne bi mogli da dosegnu ove visine da nije bilo političke zaštite režima kiji je pao 2020. godine. Zbog toga smo meta, ne zbog politike, ni ideologije, nego zato što smo raskrinkali  jednu od najvećih narko-kartel grupa u Evropi koja funkcioniše uz pomoć policijskih struktura“, kazao je Abazović.

Na pitanje osjeća li ličnu odgovornost, s obzirom na to da je osumnjičeni pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević, koji je sinoć uhapšen, dobio zahvalnicu za borbu protiv kriminala Abazovića prošle godine, premijer u tehničkom mandatu odgovorio je da „samo osjeća prema građanima Crne Gore“.

„Gospodin Knežević je krajem aprila 2022 sproveo ospežnu akciju vođa kavačkog klana, na čijem čelu je bio Slobodan Kašćelan, i zbog toga je dobio zahvalnicu. Tada je pokrenuto ovo što se sada dešava. Da li je neko od tada prikriveno radio, mora snositi odgovornost“, kazao je Abazović.

Na pitanje očekuje li ostavke, a uzimajući u obzir da je čelnik UP Zoran Brđanin kazao da to neće učiniti, Abazović je rekao da će sa njim razgovarati u ponedeljak, kao i da je u konstantnom kontaktu sa ministrom unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filipom Adžićem. Da nije bilo njega, dodaje, mnoge stvari bi ostale neotkrivene.

„Mislim da ne treba da izvrćemo teze. Ovo što se dešava u policiji Crne Gore je bolno, ali ovo je vrlo ljekovita stvar. Žao mi je što se ovo ranije nije dešavalo. Žao mi je što smo mi, vrlo mala grupa ljudi, od početka govorili da nam je država u kandžama orgnizavanog kriminala, i nisu se tome samo podsmijavali, nego su se neki koji se smatrali velikim borcima u borbi protiv organizovanog kriminala pravili anti-kampanju i sada je jasno zašto se to dešavalo“, ocijenio je Abazović.