Abazović: Politika CG i BiH da bude pomiriteljska

    5 dana pre 135 pregleda Izvor: Al Jazeera Balkans

Ne stišavaju se reakcije iz Bosne i Hercegovine nakon što je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović nezvanično čestitao neustavni Dan RS. Dio bh. političara od Krivokapića traži izvinjenje, a potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović odgovara da poštuje jedino institucije Bosne i Hercegovine.

“Da budem vrlo, vrlo eksplicitan. Mislim da Vlada Crne Gore nije trebalo da čestita i ona nije zvanično čestitala Dan RS. Za nas postoji Dan Republike Bosne i Hercegovine, poštujući sve ono što su međunarodna načela i što je jednostavno neka uobičajena praksa dobrosusjedskih odnosa, ali generalno i međunarodne politike”, rekao je Abazović.

Za dio poslanika u BiH neubjedljive su reakcije iz Crne Gore prema kojima je Krivokapić čestitao u lično ime.

“Ja mislim da on ne može do podne biti premijer Krivokapić, a popodne fizičko lice Krivokapić. Dakle, to je najava kakvi će odnosi biti u narednom periodu BiH i Crne Gore i meni je iskreno žao što vidim da oni idu silaznom putanjom i da će tu biti mnogo problema”, rekao je poslanik SDP Saša Magazinović.

“Iza njega stoje one političke snage koje, nažalost, bi neke procese vratile, pa čak možda i u 1990. godinu. Očekujemo da opozicija, a prije svega neke pozicione stranke koje su zajedno u Vladi sa Krivokapićem kritikuju ovaj njegov potez čestitanja nelagalnog 9. januara Dana RS, koji je Ustavni sud osporio, te da se izvine BiH”, naveo je poslanik SDA Adil Osmanović.

Eksplicitnog izvinjenja nema.

Abazović ocjenuje da se u tom slučaju bespotrebno dižu tenzije.

“Ne razumijem potrebu da stalno stvaramo neprijateljstva umjesto da naša politika dvije zemlje, ali generalno i regiona, bude pomiriteljska. Mi moramo da shvatimo da živimo u zemljama koje su imale vrlo tragičnu prošlost, i to u bliskoj istoriji, i da ne možemo sve naše frustracije koje postoje tek tako eliminisati. Ali ono što možemo da uradimo jeste da ponekad, ako je potrebno, i progledamo kroz prste”, poručio je vicepremijer.

Krivokapić nakon čestike nije istupao u javnost, samo je iz njegovog kabineta kratko saopšteno da je to bio njegov privatni razgovor sa Cvijanović.

Najnovije vijesti

Kongres DPS 24. januara

17. januara 2021. 11:24

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13271 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8020 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7198 pregleda

Kupiću vodenicu i vratiti je crkvi

19. juna 2020. 6522 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6506 pregleda
%d bloggers like this: