Abazović: Srbija da stavi tačku na članstvo Kosova u Savet Evrope i krene napred

    1 mesec pre 330 pregleda Izvor: vesti-online.com

Bivši premijer Crne Gore Dritan Abazović smatra da zemlje regiona treba da probaju da se dogovore, s obzirom na to da su, kako kaže, sve druge resurse istrošile i to bez rezultata, napominjući da Srbija treba da prihvati suprotne stavove po pitanju članstva Kosova u Savetu Evrope, stavi tačku na taj proces i “gleda napred” ka evropskoj budućnosti.

Abazović primećuje da svuda u regionu ima destruktivnih struktura i u Srbiji, ali i u Crnoj Gori, Albaniji, BiH, koje žele da Zapadni Balkan drže u “kavezu devedesetih”.

– Ja njih ne smatram političkim prijateljima, ovako u ljudskoj ravni, naravno, mogu imati jako lepu komunikaciju, ali mislim da nam treba jedna politika koja bi podrazumela veći dogovor u regionu – naglasio je Abazović za RTS.

Abazović kaže da se drži teze da je dogovor jedini put koji vodi ka napretku, ocenjujući da se takva njegova politika “čula u regionu”.

– Možda je to jedna nada, možda je to jedan mali prozor koji će neko drugi iskoristiti, ali za dobro. Ali definitivno mislim da se taj naš glas i ta naša neka autentična politika prelila ili čula i u regionu. Mi smo u prošlosti probali sve, samo nismo probali dogovor. Mi smo probali i rat, mi smo probali i neprijateljstva, mi smo probali i sukobe, mi smo probali i hladne odnose, mi smo probali i vatrene strelice jedni između drugih. Mi nismo probali dogovor. Ja mislim da mi konačno treba da damo šansu dogovoru i da probamo taj dogovor. Da kažemo – ‘ajde makar jedan period ćemo da probamo ovo da uradimo, jer ovo ostalo sve što smo radili do sada nije dalo neki veći efekat – istakao je Abazović.

Komentarišući zahtev Prištine za prijem u Savet Evrope, Abazović je rekao da “glasanje protiv članstva Kosova u Savetu Evrope ne bi bilo moguće pod njegovim mandatom”. Na pitanje kakav je to gest prema Srbiji, Abazović kaže da sve razume, ali da je njegova poruka građanima Srbije da gledaju napred.

– Jer neke stvari ne mogu da se promene u ovom trenutku – dodaje Abazović.

Ukazuje i da su sva tri crnogorska člana Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope glasala protiv prijema Kosova da to ne bi ništa promenilo.

– I sad ćemo opet da pričamo o Savetu Evrope, opet ćemo da pričamo o nekim drugim rezolucijama i tako dalje. Dok ne stavimo tačke na neke stvari mi ćemo stalno ovo ponavljati i za pet godina i za deset. Moja intencija, ovo nije nepoštovanje, ovo je poštovanje, ovo je najprijateljski i najbratski savet, da se na ova pitanja stavi tačka i da se ide dalje – poručuje Abazović.

Na pitanje da li su usledile neke reakcije iz Beograda na tu njegovu izjavu, kaže da do njega nisu došle.

– A ja to što sam izjavio, ja sam izjavio zato što sam ja politički konzistentan. Ja verujem, ja mislim da se i politika kao i svaka druga profesija treba obavljati časno, pošteno i sa jasnim namerama. I stav Crne Gore je bio do sada i ja mislim da će isto biti i u budućnosti, da mi jednostavno sledimo politiku EU kada su u pitanju velika spoljnopolitička pitanja, računajući i odnos prema Kosovu koje je Crna Gora priznala. I u tom kontekstu ja ne znam zašto bi mi stalno stvarali neku tenziju – rekao je Abazović.

Zaključio je da Srbija i Crna Gora treba da nađu minimum zajedničkih stvari koje ih spajaju i da ih promovišu, kao i da međusobno poštuju stavove jedna druge, makar oni bili i suprotni.

– Kada znate da sa nekim imate iskreni partnerski odnos, pa često i ako je to suprotno mišljenje od vašeg, onda verujte to stvara ono što se zove lojalnost i međusobno poštovanje. Ako vi nikad niste sigurni šta će neko vama da uradi iza leđa, šta će neko preko noći da promeni, onda vi sa tom grupacijom i sa tim subjektom ne možete da stvarate odnos poveranja – rekao je Abazović.