Abazović: Ubistvo Jovanovića aktuelizovaćemo kroz Savjet Evrope, raspoloženi za međunarodnu ekspertizu

    9 meseci pre 280 pregleda Izvor: RTCG

Crna Gora će pitanje ubistva Duška Jovanovića aktuelizovati kroz Savjet Evrope, raspoloženi smo za međunarodnu ekspertizu i nadamo se da će se stvari u vezi sa istragom pomjeriti naprijed, rekao je premijer Dritan Abazaović. On je na sjednici Vlade podsjetio da je u Vladi nedavno održan sastanak sa predstavncima policije i tužilaštva čija je tema bila pitanje napada na novinare.

„Iskazujem punu podršku i nadamo se da će nova struktura unutar tužilaštva uraditi sve da se, prije svega ubistvo novinara a i drugi napadi riješe sasvim. Inače, pitanje ubistva Duška Jovanovića aktuelizovaćemo kroz Savjet Evrope i raspoloženi smo za međunarodnu ekspertizu. Nadam se da že se stvari, uz podršku tužilaštva, pomjeriti s mrtve tačke. Važno je reći da su napadi na novinare od 2020. godine razriješeni, a skoro svi počinioci su izvedeni pred lice pravde“, kazao je Abazović. 

Ministar bez portfelja, zadužen za borbu protiv korupcije, Zoran Miljanić rekao je da u javnosti možda nije dovoljno naglašeno da su svi napadi na novinare od 2020. godine riješeni.   On je rekao da Crna Gora bilježi i ozbiljan napredak na indeksu Reportera bez granica o medijskim slobodama, što treba da bude razlog za ponos. 

Miljanić je apelovao na tužilaštvo da razmotri i uzme u rad sve preporuke koje je dobilo od Komisije za praćenje istraga o napadima na novinare vezano za istragu o ubustvu Jovanovića.

„Očekujem da tužilaštvo što prije informiše Komisiju o preduzetim koracima, u suprotnom, tužilaštvo rizikuje da uđe u lavirint svih dosadašnjih tužilaštava koja su radila na ovom slučaju od prvog dana“, kazao je Miljanić. 

On je rekao da pred lice pravde treba izvesti sve koji su umiješani u ovaj zločin, kao i one koji su u institucijama sprovodili opstrukcije. 

Jovanović je ubijen 27. maja 2004. godine, do danas, samo jedna osoba osuđena je za saizvršilaštvo. Nalogodavci, organizatori i izvršioci ostaju nepoznati. 

Vladina Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama napada na novinara preporučila je januaru ove godine istražnim organima da u okviru istrage o ubistvu Duška Jovanovića ponovo saslušaju bivšeg šefa podgoričke policije Milana Vujanovića, radi utvrđivanja šta se desilo sa službenom zabilješkom sačinjenom tokom saslušanja Damira Mandića, u kojoj se opisuje kako je izveden taj zločin.

Preporuka je i da se sasluša Ivan Đukić kao svjedok, a povodom njegovog razgovora sa osobom koja je dovela „Golf 3“ kod Uroša Marčetića radi zatamnjenja stakala, da li tu osobu poznaje, uz ponudu za poligrafsko testiranje.

Komisija posebno problematizuje što nije bilo pravih napora da se sačini fotorobot ili obavi radnja prepoznavanja osoba koja je dovela „Golf 3“ iz koje je kasnije pucano na Duška Jovanovića.